Pielea este un o resursa uimitoare, care a fost folosita de oameni încă de la începuturile omenirii. Se găsește în haine, pantofi, genți, curele, huse și, într-adevăr, cam orice vă puteți gândi poate fi făcut din piele. Lucrul cu pielea nu este atât de greu pe cât se tem unii oameni că ar fi, dar meșteșugul este intr-adevar o arta, iar pentru a putea crea cu adevarat obiecte durabile si estetice, ai nevoie de rabdare, maiestrie si uneltele potrivite!
Intrând în Studioul de Creatie BrosNor, este foarte probabil să ai un șoc cand o sa privesti eticheta creatiilor noastre si posibil ca le vei considera pe unele extrem de scumpe.
Rolul acestui articol este sa iti explice de ce creatiile unicat, faurite prin tehnicile Marochinariei Traditionale de Lux, au preturile pe care le au. Vrem sa intelegi ce anume reflecta acel pret si, de ce nu poti sa gasesti pe toate drumurile astfel de creatii si de ce nu le putem vinde noi la pretul celor pe care le gasesti pe toate drumurile!

20220417_061640-01.jpeg

Asadar, iata pasii de care are nevoie constant o creatie BrosNor, ca sa fie definitivata si sa ajunga la tine:

Welcome_to_BrosNoria_2.jpg

Pasul 1: Crearea si intretinerea spațiului de lucru
Pentru ca Cristina Gazner - Cristescu este marochiner profesionist si are nevoie de un spatiu special amenajat, chiar daca nu o poti gasi la un showroom fastuos undeva in Centrul Bucuresti-ului, si nici la un magazin inchiriat in Bucuresti, artista lucreaza in propriul sau apartament, unde, o jumatate din acesta, a fost transformata in atelier de lucru si depozit pentru creatii finite si materiale, precum si spatiu de primire a clientelor!
Aceste amenajari, au constituit un efort deosebit pentru renovare si amenajare si in permanenta necesita o grija sporita pentru igienizare, curatare, ventilatie si asa mai departe! Aceasta se traduce in cheltuieli lunare de intretinere pentru ca tu, atunci cand vizitezi Studioul de Creatie BrosNor sa te simti bine, relaxat si sa nu simti ca te afli intr-un apartament, intr-o casa de locuit, ci ca esti chiar in BrosNoria, locul unde se naste Magia BrosNor.

piele.jpg

Pasul 2: Aprovizionarea constanta cu diferite materiale de lucru
Atunci cand creezi obiecte de marochinarie, fie ele din piele sau din alte materiale, este esential sa mentii un stoc de materie prima in mod constant, pentru ca, daca tu vei dori un anumit model de poseta, pana la o data anume, probabil ca nu vei avea disponibilitatea sa astepti pana cand soseste comanda cu materialul din care vrei sa iti fie creat obiectul respetictiv. De aceea, la BrosNor, avem grija sa mentinem constant stocurile de materiale la o cantitate optima, in vederea optimizarii comenzilor primite!
In ceea ce priveste pielea naturala, aceasta este de mai multe feluri, iar cele mai cautate creatii sunt cele realizate in toval, adica acea piele groasa, in care se pot sculpta diferite modele manual. De asemenea, mai au cautare si obiectele create din piele de capra, caprioara sau miel, cum ar fi posete de seara, din velur sau alte asemenea tipuri de piele.
In privinta creatiilor realizate cu materiale textile, taftaua, brocard-urile si satin-ul sunt de departe cele mai apreciate cand vine vorba de o poseta delicata creata manual, iar daca vei dori sa comanzi o astfel de creatie, suntem convinsi ca te vei astepta sa o primesti cat mai repede cu putinta. Pentru asta, aprovizionam in mod constant stocurile cu materiale textile necesare atat pentru obiectele finite cat si pentru diferite garnituri si captuseli, dar avem si grija cum sunt acestea depozitate, astfel incat sa fie pazite de umiditate, acarieni sau alti daunatori care ar putea sa le atace. Toate acestea se reflecta intr-un cost lunar de intretinere, care, de asemenea, este calculat atunci cand tu vezi pretul final al unui obiect de la BrosNor.

materiale.jpg

Pasul 3: Alegerea materialelor potrivite in cantitatea suficenta creatiei finite!
Alegerea materialului pentru creatia finita este un proces personalizat de regula, care necesita timp, rabdare si multa deschidere catre client! Doar tu stii cum vrei sa arate creatia finita, iar noi trebuie sa patrundem in visele tale si sa reusim sa transformam in realitate ce iti doresti. Poate ca asta o sa ne iasa din prima, dar, de obicei, nu se intampla astfel, iar atunci sunt necesare mai multe incercari, pana tu esti multumita de rezultatul final. Toate aceste incercari, necesita timp, materiale si multa munca! De asemenea, materialele potrivie sunt cheia succesului pentru o creatie faurita manual. Nu lucram cu materialul clientului din principiu! Poate fi un material exceptional, dar, nu ne asumam astfel de riscuri! Alegem materialele potrivite in functie de creatia pe care ti-o doresti si intotdeauna le comandam in contitate dubla, pentru ca, atunci cand tie nu o sa iti placa ceva, sau cand tu te vei razgandi cu privire la ceva anume, sa avem cum sa facem fata acestui tip de comportament. Desigur, aceste avantaje pe care ti le oferim, se traduc intr-un cost final care include toate aceste cheltuieli, pe care, nu ni le asumam in numele tau!

unelte.jpg

Pasul 4: Uneltele si produsele necesare, potrivite, folosite pentru crearea creatiilor BrosNor
Daca ne urmaresti, cu siguranta ca pana acum stii deja ca noi cream utilizand tehnicile Marochinariei Traditionale de Lux. Acest lucru presupune ca in mod constant, trebuie sa avem trusa cu unelte pregatita, trebuie sa folosim unelte de calitate, pe care sa le intretinem, sau, cand este necesar, sa le inlocuim! De asemenea, folosim produse care trebuiesc in mod constant aprovizionate, cum ar fi: lacuri, vopsele, diluanti, adezivi, ate, stabilizatori de culoare, si asa mai departe. Ca sa intelegi care anume este necesarul minum dintr-o trusa de marochinarie standard, o sa iti expunem aici doar cateva dintre ustensilele pe care le folosim cel mai des si, care, necesita si ingrijire constanta.

  • Foarfecă

Foarfeca este folosita constant in lucrul din Studioul de Marochinarie, atat pentru taierea cartoanelor cat si pentru taierea anumitor tipuri de piele. O foarfeca buna, are o durabilitate mare in timp, daca este intretinuta cum trebuie. De aceea, o data la cateva luni, ea trebuie dusa la ascutit si la re-echilibrat, pentru a te asigura ca va taia drept in continuare. Acest proces implica un cost trimestrial, care, de asemenea, se aduaga la cheltuielile finale calculate la pretul unui obiect de marochinarie.

  • Cuțit utilitar / Lamă de ras / Cuțit Exacto (de artizanat)/ Cutit Rotativ/ Cutite speciale pentru piele

O trusa de marochinarie obisnuita, contine un set de cel putin patru cutite. Un cutit utilitar, unul de ras dosul pielor, un cutit pentru taierea modelelor artizanale si un cutit pentru pielea foarte groasa. Cutitele necesita ascutire sau inlocuirea lamelor. Cele mai bune cutite au un cost superior, dar asigura o taietura fina, perfecta si sunt durabile in timp. Un cuțit utilitar de bază de exemplu, este probabil cea mai comună unealtă pe care oamenii o vor folosi pentru a tăia pielea. Acestea sunt accesibile ca pret, dar, este recomandat sa utilizezi lame de calitate superioara, pentru a nu se rupe atunci cand le folosesti!
Un cutit special pentru piele, poate sa coste pana la 600 de lei bucata, iar intretinerea lui este de asemenea costisitoare, pentru ca au ramas putini mesteri care stiu sa il ascuta, fara sa ii deterioreze lama!

  • Ciocan cu cap nemetalic.

De ce este utilizat de obicei ciocanul cu cap nemetalic? Pentru ca, este de preferat ca uneltele metalice pe care le ai sa nu le lovesti cu un ciocan cu cap metalic, pentru ca acestea pot suferi in timp deformari si se pot deteriora. De obicei, atunci cand este sculptata pielea, pentru a evita obosirea bratului cu care se bate in unealta de sculptura, se floseste un ciocan cu cap de nylon, care este mult mai usor decat cel cu cap metalic.

  • Ciocan cu cap metalic.

In trusa de marochinarie standard, avem, de asemenea, câteva ciocane cu cap metalic, pe care le folosim de obicei pentru a da gaurile atunci este necesar sa coasem pielea. Ciocanul cu cap metalic este mai greu si permite o inaintare mai rapida atunci cand trebuiesc date gauri la un articol din piele.

  • Clesti

Trebuie obligatoriu sa existe cel putin o pereche de clesti in trusa de marochinare, care sunt necesari la cusut, sau la diferite accesorizari, cum ar fi agatatori, bijuterii samd. 

  • Placa de taiat pielea

Este o placa specifica, care, in timp, se deterioreaza si trebuie inlocuita. Este folosita pentru a taia pielea fara a deteriora masa sau biroul pe care lucrezi. De asemenea, o folosim si pentru a pune materialul pe ea cand sculptam pielea.

  • Placa pentru dat gauri 

Placa speciala, groasa, din cauciuc foarte solid, care protejeaza masa de lucru, atunci cand ai de perforat materialul pentru cusut sau pentru aplicarea ochetilor sau a capselor. O placa decenta, suficient de mare si de o grosime suficienta si suficient de grea ca sa nu alunece, se gaseste destul de greu de cumparat, in Romania chiar deloc, si porneste de la 100 de euro cea mai mica bucata!

  • Preducele pentru gaurit

Pentru a confecționa cam orice, este necesar sa ai in trusa de marochinarie preducele pentru a da gauri. Fie ca pui capse, fie ca pui ocheti, fie ca dai gauri pentru coasere, e nevoie de cateva seturi de preducele, de regula mai multe, pentru ca in timp, acestea se deterioreza si trebuiesc inlocuite. Din pacate, nu mai exista in ziua de azi mesteri care sa le ascuta sau sa le repare, asadar trebuiesc inlocuite atunci cand se tocesc sau se deterioreza! Cele mai ieftine seturi de preducele care includ strictul necesar, pornesc de la 200 de euro. Dar, o preducea cu adevarat de calitate, poate sa coste ea singua 100 euro. La BrosNor lucram cu preducee de calitate, pentru ca tu sa te bucuri de creatii finisate impecabil!

in lucru.jpg

  • Preducele specifice sculpturii in piele

De asemenea, BrosNor foloseste preducele pentru sculptat in piele, de calitate superioara, care au durabilitate in timp si s-a asigurat ca are seturi de schimb, in cazul in care o preducea din setul utilizat se deterioreaza.

  • Ustensila speciala pentru vopsirea marginilor de piele

Folosita special pentru a crea o finisare impecabila marginilor din piele la obiectele de marochinarie unde marginile trebuiesc finisate obligatoriu, ustensila de vopsit margini este destul de delicata, se fabrica doar dintr-un aliaj specific de metale si pretul unei astfel de scule porneste de la cel putin 50 de euro

stilou_margini.jpg
 

  • Pensule, manusi de unica folosinta, pahare de unica folosinta, dischete demachiante, alte consumabile

Atunci cand lucrezi cu pielea si nu numai, ai nevoie de anumite consumabile in mod constant. De exemplu, pentru vopsit pielea, sau lacuitul acesteia, sunt necesare anumite tampoane, dintr-un tip anume de lana, care permit aplicarea uniforma a voselei, fara a lasa urme asa cum se intampla cu o pesula. Pentru lipit, se folosesc anumite pensule, care pot fi curatate in diluant, fara a li se topi perii, pentru pictura pe piele se folosesc pensule speciale de pictura, ai caror peri nu vor ramane lipiti pe piele atunci cand pictam cu ele. Pentru lacuire, de asemenea, se folosesc tampoane speciale. Dischetele demachiante obisnuite sunt folosite pentru imbibarea pieii cu apa, in vederea umezirii acesteia inainte de sculptura. Mănuși de unică folosință se folosesc cand lacuim, cand vopsim, pentru ca solventii si vopselurile de piele folosite la BrosNor sunt de calitate si au o durabilitate extisa pe piele, inclusiv pe pielea de pe degete si maini! Paharele de unica folosinta le folosim pentru amestecul culorilor atunci cand vopsim sau pictam. Nu ai cum sa refolosesti un astfel de pahar ulterior, oricat de bine ai incerca sa il speli, pentru ca el va ramane patat de vopsea! Acestea trebuiesc aprovizionate constant!

  • Vopsele, lacuri, diluanti, adezivi, ceruri, grasimi si substante nutritive specifice

Cand vezi o creatie finita de la BrosNor, nici macar nu te intereseaza cum arata pielea inainte de a fi prelucrata in obiectul pe care il tii tu in mana! Pielea de obicei vine in culoarea ei natur, adica bej/crem. Este sculptata, pictata, vopsita, i se stabilizeaza vopseaua, este lacuita ( lucios sau mat), aurita daca este cazul, curatata, tratata cu diferite ceruri si substante nutritive si abia dupa aceasta i se dau gauri si este imbinata, asamblata si cusuta in obiectul final. Cam acestia ar fi in mare pasii. Fiecare cutiuta sau sticla de vopsea este speciala pentru piele. Fiecare substanta folosita este speciala pentru piele. Cu exceptia diluantului D500 care este intr-adevar universal, in marochinarie se folosesc produse specifice pielii, pentru ca, daca se folosesc altfel de produse, acesta nu au eficienta si durabilitate in timp. Dat fiind faptul ca in decursul anilor marochinerii care folosesc astfel de produse pentru creatii manuale au cam disparut, produse cu adevarat calitative se mai gasesc doar la producatorii mari, care liveaza cantitati mari, pentru fabricile de piele. Cu cat cantitatea achizitionata este mai mare, cu atat pretul este mai avantajos, doar ca, aici exista un paradox: lucrand in Studioul nostru de Creatie, spatiul pentru depozitarea in siguranta a tuturor solventilor si a produselor de acest tip, este extrem de limitat. Acest fapt, ne obliga sa achizitionam cantitati mici, la preturi destul de mari, comparativ cu pretul pietei pentru cantitatile en-gros. De aceea, o poseta vopsita in fabrica o sa te coste 450 de lei, dar una vopsita MANUAL si PERSONALIZAT la BrosNor o sa te coste cel putin 1000 de lei ( fara alte artificii si lucrari artizanale! ), pretul de baza!

  • Rigle metalice si din lemn de diferite dimensiuni

In pielarie si croitorie se folosesc rigle specifice, din lemn si metal, pentru masurarea materialului. Acestea sunt de mai multe lungimi si latimi, in functie de specificul si dimensiunile materialului. Sunt insa obligatorii in orice trusa de marochinarie. De ce si cele pentru croitorie? Pentru ca daca vreau sa masor un material textil pentru o poseta sau o garnitura sau o captuseala, o sa o fac cu rigla de lemn, specifica croitoriei si nu cu cea de metal pentru piele! In cazul in care te intrebi, da, exista unele mici variatiuni, tocmai pentru a te ajuta sa pastrezi proportiile si diferentele dintre materiale!

  • Preducele speciale pentru colturi

Colturile curelelor, ale cureluselor sau ale diverselor accesorii sunt realizate impecabil la BrosNor iar asta se datoreaza si preducelelor speciale pentru taiat colturi, atat pe forma rotunda cat si pe forma dreapta.

  • Ocheti, catarame, capse, clame, carabine, inelele de breloc, elemente de legatura, diverse accesorii de decor, capse magnetice

Cand vrei o poseta cu snur si agatatori, inseamna ca vom aplica manual carabine, ocheti si vom impleti sau vom adauga, snururi personalizat pentru tine. Pentru acest lucru, constant in Studioul nostru de Creatie, trebuie sa fie prezente tot soiul de astfel de accesorii, iar aprovizionarea trebuie realizata constant si uniform!

  • Foarfeci de cusut, ace, accesorii pentru cusut, ate, benzi de lipit, cartoane de diferite grosimi, alte accesorii

Tu vezi o poseta finita realizata dintr-un material textil si atat. Poti sa spui ca pretul ei este mare sau mic. Dar te intrebam: la ce anume te raportezi cand faci aceasta remarca? Poti spune ca, este doar un carton imbracat in material, cu toate acestea, iti reamintim ca, la BrosNor, exista UN SINGUR OM care realizeaza TOT CEEA CE VEZI TU, de unul singur.

20220421_183217.gif

Asadar, pentru o poseta fucsia spre exemplu, vedeta noastra, dimensiunea 14 x 22 cm, exista un necesar de materiale astfel:
1 bucata carton 350 g pentru fata de 40/30 cm
1 bucata carton 250 g pentru captuseala 40/30 cm
1 bucata tafta/matase 50/ 40 cm pentru fata
1 bucata tafta 50/40 satin/crep satin pentru captuseala
1 set capse magnetice pentru inchidere
2 m folie adeziva din hartie pentru lipire material ( folia dublu adeziva incurca la cusut, prenadezul trece prin material si il pateaza, adezivul pentru hartie nu este eficient, singura solutie eficienta ramana scoci-ul din hartie )
ata pentru cusut
Eventual ocheti, cu garnituri, carabine si 2/3 m snur  satin daca este varianta cu agatatori si snur
La aceste materiale se adauga manopera, ambalarea, impachetarea si expedierea, precum si procesarea initiala a comenzii pe PC.
Acum te rugam sa ne spui cat ai oferi pentru o poseta fucsia 14 x 22, cunoscand procesul de creare si materia prima folosita!

289974333_5255728064463895_652916973949638072_n.jpg
 

Concluzia oferita de Cristina Gazner-Cristescu, marochiner. artist, fondator BrosNor-Marochinarie Traditionala de Lux:
"Poate ca sunt la ani-lumina distanta de a fi un Maestru al Marochinariei Traditionale de Lux, dar, devin din ce în ce mai bună cu fiecare obiect pe care îl creez și știu că lucrez cu tot sufletul meu si cu cele mai bune materiale si produse si ustensile pe care mi le-am putut achizitiona pana in prezent!
Stiu ca mai am inca foarte multe de invatat si de exersat, dar, sunt convinsa ca ceea ce gasesti azi in Studioul meu de Creatie nu vei gasi nicaieri in lume! De ce sunt convinsa? Pentru ca nu exista nimeni care sa mai faca astfel de Marochinarie nicaieri!
Sper ca prin acest articol te-am ajutat sa iti clarifici anumite nedumeriri cu privire la munca si arta mea, lucruri pe care cu siguranta nu le cunosteai despre lucrarile mele, si sper ca acum ai suficienta incredere pentru a ma vizita si a face o comanda la mine, sau, pentru a cumpara o creatie unicat faurita integral manual de mainile mele!
Cu siguranta ca am omis foarte multe informatii dar daca ai curiozitati, te astept cu drag, oricand, la Studioul de Creatie BrosNor din Bucuresti, cu o programare inainte! Trag speranta ca ti-a facut placere sa citesti acest articol si te astept si pe shop.brosnor.com, unde vei gasi colectiile BrosNor si creatiile dornice sa ajunga la tine in casa si in suflet!

Dacă ai întrebări, astept sa imi scrii folosind pagina de contact. Voi fi fericita să iti răspund la tot ce pot! Te pup si te iubesc!
Cu drag, din BrosNoria, Cristina."