Pentru a avea un machiaj perfect, indiferent de situatie si ocazie, de anotimp si personalitate, se impun anumite reguli, de baza, care trebuiesc urmate cu strictete pentru a dobandi un rezultat optim in functie de fiecare tip de ten in parte.

Una dintre aceste reguli este pregatirea tenului. Un machiaj impecabil se realizeaza pe un ten care beneficiaza deja de o rutina de ingrijire, de aceea, este de preferat saiti creezi un obicei din a-ti ingriji tenul dimineata si seara. Foloseste cosmetice cat mai naturale, de calitate, care iti curata, iti tonifica, iti ingrijesc, iti hranesc si iti hidrateaza pielea.

Sanatatea pielii se intretine in primul rand acordand o atentie deosebita curatarii tenului. Indiferent daca folosim sau nu produse de machiaj zilnic, este esential sa ne formam o rutina din cativa pasi zi de zi. Fie ca alegi apa si sapunul ( pe care mare majoritate le blameaza, dar, care, nu sunt atat de nocive pentru tenul tau daca urmezi pasii corecti! ), fie ca folosesti produse specifice pentru curatarea tenului, fa asta in fiecare zi, dimineata dupa ce te-ai trezit si seara inainte de culcare. 

O data pe saptamana, aplica un exfoliant special pentru ten! Scopul acestuia este de a elimina celulele moarte de la suprafata pielii si de a curata porii in profunzime, de aceea, se aplica doar dupa ce ai curatat bine de tot fata cu un produs specific. Ideal este sa aplici exfoliantul dupa ce te-ai asigurat ca ai deschis porii, adica dupa o sesiune de infuzie la abur sau dupa ce ai spalat fata cu apa calda. Aplica o cantitate suficienta de exfoliant, lasa-l un sfet de ora pe fata, apoi indeparteaza-l folosinf o perie speciala pentru ten, folosind miscari circulare si apa calduta. Clateste la final fata cu apa calda.

Poti folosi un tonic sau direct o crema hidratanta, aplicata pe tenul uscat cu prosopul prin presare si nu frecare. 

Fa acesti pasi zi de zi ( cu exceptia exfoliantului, aplicat o singura data pe saptamana ), dimineata si seara.

O data pe luna poti folosi si o masca specifica tenului tau, dupa folosirea exfoliantului si inainte de aplicarea cremei, de preferat!


Acum, ca tenul este deja pregatit, putem sa incepm machiajul.

Eu nu folosesc primer, am incercat, dar nu i-am simtit efectul nici pe ten si nici in rezultatul final al machiajului, dar tu poti sa alegi sa folosesti un astfel de produs. Personal, cred insa ca este doar un produs inutil care nu face altceva decat sa incarce tenul fara rost! Daca ai un fond de ten compatibil cu pielea ta si o crema hidratanta raportata corect la tipul tau de piele, primer-ul este chiar in plus! Tu insa faci cum doresti!

Eu iti recomand sa folosesti o crema de calitate pentru ten, sa o lasi sa se absoarba in ten cel putin o ora INAINTE de a te apuca de machiaj, iar, dupa o ora, sa folosesti un prosop care a stat in congelator, pe care sa il presezi usor pe toata fata, ca sa te asiguri ca ai inchis toti porii. Astfel, fata ta va fi revigorata si va avea un aspect proaspat si intinerit!

Atentie: NU APLICA FONDUL DE TEN PE INTREAGA FATA DIN PRIMA! Primii care se machiaza sunt ochii. In acelasi timp, ambii, in perfecta simetrie! 
Nu folosi concelear pe post de baza demachiaj pe ploeape! Este alegerea cea mai nepotrivita! Incarca pleoapa si nu ajuta cu ceva in rezistenta machiajului!

Foloseste doar pensule cu par natural, de calitate, nu folosi pensule cu par de silicon sau plastic!

Nu folosi burete pentu fondul de ten, ci pensule!

Aplica fondul de ten intai pe pleoapele superioare. NICIODATA IN ZONA INFERIOARA, INAINTE DE A APLICA FARDUL! De ce? Simplu: pentru ca o sa ai mereu pulbere din fardul de pe ploapele superioare picata pe zona inferioara si lipita de fondul de ten aplicat acolo, pe care va trebui sa o stergi ulterior si o sa te chinui ingrozitor cu asta!

Foloseste mereu fonduri de ten combinate! Este o prostie sa ai UN SINGUR FOND DE TEN, de o singura nuanta! Fondurile de ten se folosesc in combinatii, in functie de pigmentul fiecarui ten. Ca secet, iti spun ca daca ai pete sau pistru pe ten si vrei sa ii maschezi, ideal e sa folosesc un fond de ten de culoarea acestor pete si nu de culoarea deschisa a tenului. Iar ca sa estompezi diferenta de nuanta, folosesti doua sau trei nuante amestecate si aplici pe gat, urechi si sunt fondul de ten, posibil si pe brate, pana cand nuanta se estompeaza perfect. Foloseste DOAR FONDURI DE TEN REZISTENTE LA APA SI LA TRANSFER, indiferent de ocazie si anotimp!


NICIODATA FONDUL DE TEN nu se aplica DOAR PE FATA si atat! El se continua pe gat si pe decolteu INTOTDEAUNA!

Astfel realizezi o baza de machiaj profesional!

Revenind la machiajul ochilor, incepi cu aplicarea fondului de ten, apoi continui cu creionarea sprancenelor. Dupa aceea, incepi sa aplici pulberilede fard pe pleoapele superioare, in mod simetric, cand la un ochi cand la celalalt. Dupa ce ai terminat de aplicat fardurile pe ploeapele superioare, treci la machiajul tenului.

NICIODATA NU APLICI TUSUL DE OCHI, RIMLUL, GENELE FALSE inainte de aplicarea pudrei de fixare. Acestea se aplica INTOTDEAUNA ULTIMELE!

Machezi acum zona de sub ochi, intai aplici fondul de ten, apoi un concelear, apoi fardul de pleoape. Foloseste un creion alb pe interiorul pleoapei inferioare, pentru a oferi efectul de marire al ochiului. 

Acum, poti sa treci mai departe si sa te ocupi de sublinierea pometilor si a nasului, folosind fond de ten si nu concelear! 

Fa trecerile naturale, fara linii evidente. Ai terminat de aplicat fondul de ten? Acum poti sa aplici pudra, care va fixa intreg fondul de ten si fard. Aplici pudra cu un puf special pentru asta, inclusiv pe pleoapele superioare! 

Dupa acest pas, aplici blush-ul si iluminatorul pe pometi, frunte si barbie.

Abia acum te ocupi de buze si de ochi. Aplici tusul de ochi, rimelul si/sau genele false, creionezi buzele si aplici rujul cu pensula speciala!

Daca vrei ca efectul de buze carnoase sa iasa in evidenta, foloseste un contur de buze mult mai inchis decat nuanta rujului tau, pe care il vei blendui usor cu o pensula sau un betisor de urechi, pana cand buzele tale vor parea cat mai naturale, fara sa se observe ca au un contur aplicat. Pentru un eect optic "wow" aplica conturul cu un milimetru in afara conturului natural al buzelor, apoi, aplica rujul doar pe margini si in mijocul buzelor aplica un gloss deschis la culoare. Blenduieste aceste treceri de culori astfel incat se aiba un aspect cat mai natural. 

Pe buza de sus, folseste pun iluminator, pentru un aspect glamour.

Acum esti gata! Ai reusit sa ai un make-up perfect care sa iti puna in evidenta trasaturile.