Dragii mei,

M-am gândit mult înainte de a începe să scriu acest articol. V-am obișnuit cu o imagine fără cusur, unde nu mă plâng, unde sunt poate o inspirație pentru unii dintre voi. De aceea, purtând pe umeri această responsabilitate, mi-a fost destul de greu să mă decid să scriu.

Am încetat să scriu atunci când am văzut că nu le pot face pe toate singură...

Deși, în sufletul meu am simțit adesea să vă împărtășesc ceea ce simțeam...

În fond, rostul unui blog este să putem împărtăși ceea ce purtăm cu noi în suflet, ceea ce suntem cu adevărat...

Acest blog a fost în pauză nu doar pentru că BrosNor s-a reinventat, dar și pentru că TIMPUL a devenit la un moment dat un dușman căruia nu am știut să îi găsesc armele potrivite pentru a răzbate în luptă. Așadar, am capitulat.

Azi însă, după ce am cugetat îndelung, am hotărât că BrosNor.com trebuie să revină! De ce? Pentru că azi am hotărât că e momentul să vă privesc în ochi și să vă spun lucruri pe care nu vreți să le citiți sau să le conștientizați.

Mă voi strădui să mențin șirul narativ scurt și cuprinzător și cu siguranță voi ține cont de respectul față de străbunii mei și educația primită, prin urmare, nu voi spăla rufele în public. Dar, unele lucruri trebuiesc aduse la lumină, fie chiar și fără a oferi nume sau contexte reale. De ce? Pentru că îmi doresc vehement să învețe și alții din suferințele mele fără a fi necesar să treacă prin ele!

Să purcedem așadar. Îmi torn un pahar de JD Tennessee Honey, privesc bradul superb de Craciun pe care îl avem încă în sufragerie, dau sonorul în surdină pe HBO și mă așez la birou să scriu.

Dragii mei, așa cum bine știți, am creat Universul BrosNor cu cinci ani în urmă, cu dragoste și din dragoste de semeni.

Inițial, BrosNor a fost poate un moft, o încercare, un ceea ce unii ar denumi "Handmade-de-Apartament". De ce spun asta așa pe șleau? Nu, nu e de la whiskey, este realitatea! Am pornit cu "Broscuța Norocoasă" în 2015, după ce am organizat nunta noastră, la îndemnul cunoscuților și prietenilor. Atunci am simțit de fapt MAGIA. Cum care magie? Magia CREAȚIEI.

Cu toate că la acea vreme nu aveam toate cunoștințele necesare despre marketing, branding, PR, producție, SEO, web design, foto, video etc, am hotărât că pot să învăț. Și asta am făcut. Mai am și azi rate de achitat pentru cursuri. Având la bază o facultate de Arte, unde am avut cursuri de Imagine, Regie, Istoria Artei, Scenografie, Scenaristică, Promovare și Publicitate, nu eram chiar pe dinafară complet, așa că am prins "din zbor".

Învățam ceva și puneam în aplicare imediat. Exersam. Mă "jucam". Încercam!

La acea vreme cream obiecte din hârtie reciclată. În scurt timp am înțeles că România nu e pregătită pentru o astfel de Artă, deși în Italia sau Austria au o mare căutare. Am renunțat. Regrete? Da! Unul singur: că nu am gândit să mă apuc de ceea ce fac azi cu ZECE ani în urmă. De ce? Pentru că, acum zece ani, Bunica mea era în viață și m-ar fi ajutat enorm...

În fine, am renunțat la creațiile din hârtie reciclată pentru că nu aveam cui să le vând. În anul 2017 am organizat prima ediție a BrosNor Gala Awards, unde am lansat PRIMA COLECȚIE ( mică ce e drept! ), de CREAȚII din PIELE NATURALĂ.

După trei ani de la acel moment vă recunosc ACUM SINCER că am fost DEZAMĂGITĂ! Gala, teoretic, a fost un eveniment reușit, ( nu de succes din punctul meu de vedere, dar ajung și acolo), dar cei prezenți, mai mult sau mai puțin cunoscuți de mine, au preferat să achiziționeze tot felul obiecte, MAI PUȚIN CREAȚIILE pe care le lansasem eu. Mă întrebam de ce? Erau accesibile. Erau elegante. Erau unicate. Să nu vă imaginați că la eveniment au venit persoane cu venituri modice. O, nu! S-ar simți și jigniți să audă așa ceva despre Domniile Lor. Dar, unii au venit din curiozitate, alții ca să îi vadă lumea că sunt prezenți la un alt eveniment monden. Alții ca să profite de cadouri și mâncare și băutură. Da! Știu! ĂSTA ESTE UN ADEVĂR PE CARE TOȚI SE FERESC SĂ ÎL EXPUNĂ. Uite că eu nu mă mai feresc. De ce? Pentru că nu am ceva de pierdut! Pentru că am conștientizat că valoarea mea, a brand-ului meu și cea a creațiilor mele nu este dată de acei oameni și nici de cei care judecă. Valoarea mea există indiferent de părerea unora sau a altora, indiferent de circumstanțe!

În lumea asta poleită cu aur dar săracă și scârnavă pe interior, majoritatea merg la evenimente pentru a mânca, a bea ( gratis evident, să te ferească sfântul să pui taxa la intrare ca unul nu mai are timp sa vină! ) și pentru punga cu cadou de la plecare. Și da, e vorba de oameni potenți financiar! Evenimentul e declarat DE SUCCES sau REUȘIT dacă a avut suficientă mâncare și bauturi alcoolice destule. Nu contează altceva!

Deci, prima gală, din punctul LOR de vedere, a fost un SUCCES ABSOLUT. Desigur, am avut mâncare și băutură suficientă cât să poată să și dispară, să dăm și cadou și să returnăm și furnizorilor. Dar, nu am vândut nimic. În schimb am primit multe "like-uri" pe Facebook. Zâmbesc. ...

Prima colecție a mea a avut succes la modul că a fost lăudată. Dar, majoritatea care au potență financiară, s-au așteptat fie să le dau cadou fie să le dau cât mai ieftin... Trecem peste asta!

Eu am pornit la drumul ăsta FĂRĂ BANI, dar cu mult curaj și credință în ceea ce fac. Nu aveam pretenții ca un om care m-a ajutat, să CUMPERE de la mine, în condițiile în care nu mi-a cerut bani pentru un spațiu sau pentru un serviciu. Și nu despre ACEȘTI oameni vorbesc aici! În ceea ce privește relațiile de parteneriat, le respect și mă consider binecuvântată pentru acestea. Fără ele nu aș fi reușit să ajung azi aici.

Am pornit BrosNor după modelul clasic de business american: am talent, muncesc, o să răzbesc. Doar că...am greșit timpurile sau locul cred...

Fără bani și fără promovare plătită, am reușit să câștig o oarecare notorietate pe segmentul meu. Am început să merg la evenimente, să socializez, să vorbesc despre ceea ce fac, să cunosc oameni.

Unii dintre ei m-au ajutat DEZINTERESAT și au rămas partenerii mei și în prezent.

Alții, când au realizat că nu am bani și că nu au ce să câștige de pe urma mea, au dispărut. Aceasta a fost o altă dezamăgire cruntă. De ce? Pentru că nu sunt persoane cu venituri modeste, sunt persoane potente financiar, dar care dacă nu găsesc un interes în relația cu un partener ( interes financiar desigur! ) se distanțează de acesta și nu numai că fac asta, dar au grijă să îi înștiințeze și pe alții că X nu are bani .... ( Da, poate par naivă, dar în realitate nu sunt și vă cunosc DEJA pe FIECARE în parte !!! )

Aceasta a fost perioada de promovare pentru branding. Lumea aflase deja cine sunt și cu ce mă ocup. Acum a urmat perioada de producție și comenzi. Cum deja stiti, NU AM ZECI și SUTE DE MII de euro ca să îmi permit un sediu, utilaje, oameni angajați, producție pe bandă rulantă. Prin urmare, am gândit micuțul meu business, "pe genunchi", în sufrageria în care am crescut, unde Bunicii mei lucrau zi și noapte. Diferența e că ATUNCI munca și artă ERAU RESPECTATE și CUMPARATE. Azi, contează să ai Showroom mai degrabă, decât să creezi...

Au început câteva comenzi. Unele au fost apreciate. Și acelea care au fost ATUNCI apreciate, sunt încă și azi. ACEI oameni ÎNCĂ se află în cercul meu de prieteni. Ei nu au vrut ceva CADOU, pentru că au înțeles că MUNCA, MATERIALELE și CREAȚIA ARTISTICĂ, COSTĂ!

Altele însă, au venit cu pretenții de "vreau acum, nu peste o lună", în condițiile în care lucrez SINGURĂ și sunt "ONE WOMAN SHOW", sau mai rău "vreau banii înapoi, dar vezi că ți-am dat 250 RON și nu 200 RON" , desigur e vorba, IAR, de persoane cu venituri mari, care nu aveau de ce să se plângă sau să facă astfel de "show-uri".

Aici nu includ oameni care, ca și mine, ar vrea ceva dar nu își pot permite pentru că e prea scump. Nu! Nu sunt o scorpie fără suflet!

Aici e vorba despre cine apreciază comparativ cu cine are doar pretenții!

Au mai fost si comenzi cu VEȘNIC NEMULȚUMIȚI cărora le-am vandut creații ( GREȘEALA MEA!!! ) la preț sub jumătate preț per creație, din drag, dar, care, chiar și așa, au fost nemulțumiți emițând judecăți de valoare despre ceea ce fac eu, comparându-mă cu brand -uri care vând produse pe bandă rulantă în mall, dar susținând că ei îmi sunt prieteni și vor să mă ajute. Deci încă o dezamăgire.

De ce vi le spun? TOCMAI PENTRU CĂ NIMENI NU ARE CURAJUL SĂ LE SPUNĂ. Se zice că strică imaginea. Că "it's not good for business"... Dar oare să taci și să accepti bătaia de joc a unora și a altora e sănătos pentru afacere????

Cam așa a trecut 2018... A! Să amintesc aici că, de la lansarea BrosNor până azi, am suferit două decese în familie: 2016 Bunica și 2017 Mama. Credeți că a interesat pe cineva? În afară de soțul meu, NIMENI dintre cei care se dădeau mari prieteni nu a fost lângă mine când aveam crize de depresie. A! Au fost câțiva care au crezut că pot câștiga ceva de pe urma mea. Când au realizat că nu e așa, au început să spună despre mine "în târg" că ei m-au ajutat și că eu sunt nerecunoscatoare.... Da, ați ghicit...aceiași cu potență financiară, care nu au cumpărat de la mine nici macar un breloc de chei...

La final de 2018 a avut loc cea de a doua ediție a BrosNor Gala Awards...

În viziunea mea, o Gală trebuie sa aibă ANUMITE atribute pentru a putea fi considerată ca atare. Aici revin și spun că nici cea din 2017 nu a fost o Gală în adevăratul sens al cuvântului, dar a fost un eveniment reușit, la care lumea s-a simțit bine. Dar nu a fost o Gală!

În 2018 am crezut ( ca o naivă!!!) în cuvântul oamenilor, în ei în general!

Amintesc faptul că, deși nu aveam posibilități financiare, am susținut MAI MULT DE 50% din cheltuielile Galei, deși mulți au spus: "păi ce? Nu te-a costat nimic!"...

Atât spun: în dimineața galei, pe 13 decembrie, soțul meu alerga la print shop și tipografii ca să tipărească DIPLOMELE care urmau să fie oferite seara invitaților? De ce? Pentru că cele venite tocmai din Austria, au venit abia pe 12 decembrie seara, printate chipurile "lux", de un "profesionist" care nu a fost capabil să încadreze imaginea în pagina și au ieșit deformate! Fix același format a fost dat la Xerox Document Center și ce sa vezi? Au iesit fir-ar să fie, PERFECTE!

Sunt multe despre acea gală de povestit, însă nu are sens. Am învățat însă ATUNCI cine îmi sunt PRIETENII, cine îmi e alături doar din interes și cine are doar pretenții!

Si am pășit în 2019. Cu un gust dulce-amar. Despre cum e lumea, cum e omul, cum e viața.

Am avut un 2019 ce e drept pe creștere din punct de vedere al notorietății și al parteneriatelor. Dar, de asemenea, multe dezamăgiri. Am înțeles că fix cei care au bani și de la care te astepți să te ajute pentru că pot, nu te vor ajuta. De ce? Pentru că nu câștigă nimic ajutandu-te!

Si iată, am ajuns în 2020, când, scârbită de fițe și ifose și mofturi ale unor mironosițe care azi vor ceva și peste două zile sau trei săptămâni se răzgândesc și vor cu totul altceva, ( dar la aceeași bani dacă se poate, sau GRATIS), scârbită de magazine on-line cu marfă din Dragonul Roșu sau Alliexpress care pot să își permită să bage zeci de mii de euro în promovare, cu care nu pot sa concurez vreodată, scârbită de replica "dar ceva mai ieftin nu ai?" sau cealaltă "îmi place exact așa, dar aici nu vreau închizătoarea asta, aici vreau să aibă baretă și de fapt vreau să fie pe negru nu pe crem și în loc de portochelari să fie portmonée", scârbită de faptul că fără bani nu poți face bani, am anunțat că BrosNor își închide porțile!

Da, în urma întregii povești istorisite, în ajun de Bobotează, am spus că BrosNor își închide porțile. De ce?

Pentru că nu am bani să pot să îmi permit să fabric PRODUSE de serie ca Musette ( cum spunea o fostă clientă "uite ăia de la Musette au așa și pe dincolo...Dar eu vreau de la tine" - păi sigur că vrei de la mine ca "ăia" de la Musette nu îți suportă toate ifosele cum am facut-o eu!), nu îmi permit să angajez vreo cinci - șase oameni cu salariu decent care să mă ajute cu ceea ce am de făcut, nu îmi permit nici măcar să închiriez un SEDIU și în curând o să fiu amendată pentru că fac zgomot în bloc, nu îmi permit sa cumpăr utilaje și scule de primă clasă ca să iasa totul perfect!

Pentru că, deși primesc invitații la Londra, Paris, Milano și Dubai, nu îmi pot permite să merg cu colecțiile mele acolo. Și asta pentru un artist/designer doare!

Pentru că am datorii la PRIETENI, dar și la cunoscuți, pe care nu le pot achita, în condițiile în care unii și alții se așteaptă să cumpere doar de black-friday de la mine și atunci să fie personalizat și dacă se poate unicat!

Culmea este că, în urma acestui anunț, m-au cautat și m-au încurajat EXACT ACEI OAMENI în care CRED și care au ales să fie lângă mine, chiar dacă nu au un câștig de pe urma mea, chiar dacă poate uneori AU PLĂTIT EI TÂRGURI ȘI STANDURI pentru participarea mea, oameni care poate nu au o putere financiară grozavă dar au suflet! Și primul care a fost și e lângă mine este chiar soțul meu, care, chiar dacă poate că nu îmi înțelege întotdeauna fiecare trăire de artist dezamăgit, se străduiește cu tot ce poate el să mă susțină.

Cei care AU, cei care pot să ajute, au scris mesaje de "felicitări și fericire" fără să întrebe măcar "ești bine? Ce se întâmplă cu tine? Te ajut eu? Vrei să vorbim?" ... nu mai spun de categoria care ȘTIE FOARTE BINE ÎN CE SITUAȚIE SUNT și fix acum mă caută pentru a le returna, URGENT datoriile INTEGRAL....

Dezamagitor!

Sunt câteva persoane care s-au oferit să mă susțină și vă multumesc din suflet, vă voi contacta zilele acestea ca să stam de vorba și să vedem dacă există soluții reale. Vă mulțumesc din suflet pentru mesaje și încurajări! Înseamnă IMENS!

Mulțumesc mult pentru gândurile voastre dragii mei! Conteaza ENORM! Ieri și azi nu am putut vorbi. Abia am vorbit cu soțul meu. Nu eram capabilă să emit sunete. Așa că am decis să aduc la viață blog-ul.

Ce va fi cu BrosNor nu știu încă. Partenerii mei de suflet și prietenii mei dragi ( îi număr pe degetele de la o mână), au fost primii care m-au sunat și m-au încurajat. Va mărturisesc cu toată ființa că nu mă așteptam la reacțiile voastre. Nu am știut că a există atâția oameni care cred în acest brand. Și deși încurajările nu pot plăti chiria unui spațiu ( aici devin puțin cinică, așa cum a fost cineva cu mine, în vară, când am făcut o sponsorizare în creații unicat și în loc de "mulțumesc" și două bilete la concert, m-a pus să-mi cumpăr bilete și mi-a spus foarte acru: "creațiile astea nu achită salariile artiștilor mei să știți ", în condițiile în care era vorba despre un ONG cu artiști angajați în regim de VOLUNTARIAT!), deși vorbele nu pot alunga dezamăgirile din suflet, deși, gândurile și like-urile nu pot achita facturile și datoriile la prieteni, parteneri și furnizori, sunt recunoscătoare pentru că vă pasă... SINCER! Nu am crezut că îi pasă cuiva, deoarece știți cum e: îți pasă, faci ceva, nu îți pasă, îți vezi de treabă. După ce am avut campanii plătite și am văzut că nu se vinde ceva, după ce în Ajun de Crăciun am muncit SPECIAL pentru o comandă PERSONALIZATĂ pe care am vandut-o SUB PREȚUL DE BLACK FRIDAY ca să fiu drăguță și la trei săptămâni mi se spune că de fapt nu este "finisată perfect" și "vreau altceva"... După toate astea și poate multe altele mici și mărunte în plus, nu am crezut că îi pasă cuiva.

Unii dintre voi sunteti părinți. Noi nu. Pentru mine BrosNor este COPILUL meu. De aceea nu pot vorbi. A renunța la BrosNor e ca și când aș fi obligată să renunț la copilul meu! ASTA simt în suflet! ASTA este ceea ce simt eu acum.

Și....mai e ceva. Ce îmi doresc să clarific azi, aici și acum. Mulți dintre voi știți că sunt Mason. Din asta nu am făcut o laudă dar nici nu am ascuns. Mulți dintre voi poate aveți impresia ( eronată! ) că dezvoltarea brand-ului BrosNor se datorează apartenenței mele la această Organizație. Dragii mei, păi credeți voi că dacă așa ar fi fost, eu aș fi suferit astăzi din cauza faptului că nu pot merge înainte cu afacerea mea??? Ei bine scumpii mei, ceea ce am realizat a fost doar prin forțele mele proprii! Am fost sprijinită de PRIETENI și PARTENERI dar nu de Organizație. Pentru că Masoneria NU ESTE UN MIJLOC de devenire financiară ci o Cale de evoluție spirituală și intelectuală. Eu am ales să fiu parte din această Organizație DUPĂ ce BrosNor căpătase notorietate. Și am ales să fiu parte din această Organizație pentru elevarea mea ca individ, pentru principii tari, nu pentru câștiguri materiale.

Asta așa, pentru aceia dintre voi care aveați pregătită replica "du-te la "Ai tăi" sa te ajute!"...

Prin urmare, poate că Universul BrosNor va dăinui din dragoste de semeni, din datoria față de străbunii mei, "din punctul care desparte segmentul alb și negru", cum bine zice Carla's Dreams în "Hobson's Choice", din dragoste pentru soțul meu care are două job-uri ca să pot eu sa fiu si feminină și la 4 ace la evenimente ( fardurile, hainele, manichiura, toate costă...dacă toți vor gratis creatii BrosNor, eu cu ce să cumpăr toate astea?! Asa ca are soțul două job-uri!!!), din dragoste de PRIETENI dispuși să facă sacrificii pentru acest brand.

Poate acesta să fie un "moment ZERO" al BrosNor și de aici politica sa fie complet diferită în raport cu potențialii clienti, în abordarea noilor parteneri... Poate de aici în colo o să se audă despre mine "s-a făcut a dracului", cine știe?

A! Am primit sfaturi de genul: "angajează-te undeva ca să poți să îți susții afacerea!" Pe bune???? Voi așa ați făcut? Și a funcționat?! Excelent! Felicitări! Vă anunț că acolo unde TU ești întreaga echipa: PR, muncitor, tehnoredactor, fotograf, editor, cameraman, scenarist, artist, designer, etc, nu mai ai când să îți mai iei și un .... ( al câtelea????)... job! Voi cei cu astfel de idei, veniți să vedeți ce înseamnă o zi de lucru la BrosNor, apoi dați-mi sfaturi... Chiar va rog! Organizez și ziua porților deschise la BrosNor, dacă e cazul!

Dragii mei, mărturisirea se încheie aici cu:

"Show must go on...?" ... " or not to be!..."