Celtic-festival-2018.jpg
Originea Sarbatorii de Paste

Pe vremuri, când zorii civilizației abia începeau să răsară, acea perioadă a anului în care iarna se îndepărta și vara se apropia, era transformată într-o perioadă de sărbătoare. Oamenii obisnuiau sa organizeze Festivaluri pentru a se bucura de noul anotimp. In clipa cand crestinismul a distrus toate aceste frumoase obiceiuri, croindu-si drum cu foc si sabie prin toate traditiile vechi si impunandu-se cu forta, aceste Sarbatori au disparut usor-usor, fiind inlocuite cu cele impuse de noua religie, obligatoriu. Din fericire insa, mai exista locuri in lume unde Sarbatorirea Primaverii este inca practicata in mod traditional, conform cu Vechile Traditii!

ostara-1170x780.jpg
De unde provine denumirea?

Sărbătorirea primăverii este prezentă în multe obiceiuri străvechi, în toate culturile. Inspirația numelui purtat de Paște în unele limbi provine de la termenul "Ostara", din Dialectul northumbrian. Ostara este o zeiță germanică, careia ii este atribuita Sarbatorirea Primaverii si a noilor inceputuri. 
Ostara simbolizează fertilitatea, renașterea și reînnoirea. Această perioadă a anului marcheaza începutul ciclului agricol si debutul insamantarilor de primavara.

giphy.gif
De unde provine Iepurele de Paste?

În perioada medievală, în Europa, iepurele de martie era văzut ca un simbol al fertilității și un semn al primăverii. Această specie de iepure este nocturnă în cea mai mare parte a anului, dar în martie este sezonul de împerechere pentru acest animal. În timpul sezonului de împerechere, iepurii de martie sunt văzuți toată ziua. În plus, femelele din această specie pot rămâne însărcinate  cu inca o sarcina peste cea initiala, aceasta frumoasa exceptie a naturii oferind explicatia pentru folosirea acestei specii de animale ca simboluri pentru fertilitate.

BLOG.jpg
De ce avem oua colorate de Paste?

Se spune că Ostara a gasit o randunica cu aripile inghetate in padure. Nu areusit sa o vindece, asadar, a transformat-o într-un iepure ca sa o salveze de la moarte. Pasarea insa si-a pastrat sufletul si anumite capacitati in forma sa noua si a continuat sa depuna oua. O data pe an, iepurele depunea oua colorate, in ajunul Festivalului dedicat Zeitei, in semn de recunostinta pentru ca i-a salvat viata.

homeimage.jpg
Diferente intre Credintele autentice, din Vechea Traditie si cele moderne, aduse de religia crestina.

Ostara este venerata prin organizarea de Festivaluri, unde se aprind focuri mari, se canta si se danseaza. In nici un izvor istoric nu este prezentata ideea de sacrificiu, de moarte, de durere sau patima, asa cum apare pentru aceasta sarbatoare in crestinism. Ostara nu cere jertfe si nici sange! Crestinismul este singurul care a suprapus peste o Sarbatoare vesela si plina de vibratii pozitive, durerea, schingiuirea si insangerarea!
Ideea Sarbatorii de Primavara este de a ne bucura de trecerea anotimpului rece si de revenirea la viata a Naturii! Sarbatorim innoirea Naturii, transformarea noastra ca fiinte si bucuria unui nou inceput.

celebrate.jpg
Cum sarbatorim Pastele/Primavara?

In aceasta perioada, oamenii  petrec timp cu natura, meditand, bucurandu-se de primele flori inflorite si de cantecul pasarilor, de caldura Soarelui si de natura care prinde viata. Un alt mod de a sarbatori venirea primaverii este sa plantezi seminte si/sau sa iti umpli casa cu flori de primavara.
In familie sarbatorim colorand oua, mancand oua si trufandale ( adica primele roade ale pamantului aparute in primavara: ceapa verde, usturoi verde, ridichi, verdeturi in general ), dansand si bucurandu-ne de un nou anotimp, innoindu-ne (pastrand ideea de transformare si regenerare), purificand si curatand incaperile si spatiile vitale, oferind iubire si bucurie celor dragi si fiind recunoscatori si generosi!
Asta inseamna de fapt aceasta Sarbatoare: transformare, generozitate, bucurie si recunostinta! Sa avem Sarbatori Magice si multa Iubire si Recunostinta in Case, Suflete si Viata!