red3.jpg

Ce este taftaua si din ce este facuta?

 

Din cele mai vechi timpuri, acest material a fost folosit pentru a crea rochii si diferite accesorii precum genti, posete, sau chiar obiecte de mobilier tapisate, destinate clasei elitiste. Taftaua este o tesatura rigida, usor stralucitoare, fabricata la origini din matase naturala. Ofera tinuta creatiilor vestimentare si are un fosnet aparte atunci cand este purtata, gratie tipului de tesatura folosit. Stralucirea provine tocmai din felul in care sunt tesute firele de matase. La inceputuri, taftaua era creata din fire de matase naturala, tesuta manual la razboaie de tesut, acesta fiind si motivul pentru care avea un pret foarte mare si putini si-o permiteau, fiind o tesatura exclusiv destinata nobilimii.
Cu timpul, cand industralizarea a luat amploare, taftaua a inceput sa fie produsa pe scara larga, incluzand pe langa firele de matase si fibre sintetice. Tesatura de tafta este una foarte stransa, cu nervuri orizontale, foarte fine. Urzeala formeaza un model incrucisat, asemanator cu o tabla de sah, ceea ce confera materialului acea stralucire de "ape-ape", acea tinuta si acel fosnet specific.

Care este originea și istoria taftalei?pink.jpg

Tafta este un cuvânt persan care înseamnă "țesut răsucit". Această țesătură își are originea în Attabiya, Bagdad, undeva în secolul al XII-lea. Ulterior, tesatura a ajuns la palatele din Venetia, la Versailles si la Paris.
La Curtile Imperiale din Japonia a fost folosita, Japonia fiind si una dintre tarile producatoare de tafta din matase pana in anii 1950.
În prezent, cea mai mare parte a producției de tafta de mătase brută are loc în India și Pakistan. Producătorii indieni, în special cei din regiunea sudică de lângă Bangalore, obișnuiau să o producă în mod tradițional folosind războaie manuale. Cu toate acestea, începând cu anii 1990, războaiele mecanice de țesut au înlocuit războaiele manuale.

Tipuri de tafta

Taftaua este una dintre cele mai luxoase țesături cunoscute. Se găsește într-o gamă largă, ușoară sau de greutate medie, transparentă sau opacă, uni sau cu imprimeuri. Țesătura este cunoscută în special pentru strălucirea și textura sa rigidă și alunecoasă.
Tafta vopsita la bucata
Este un tip de tafta moale, asemanatoare satin-ului, folosita mai mult pentru captuseli.
Tafta vopsita in fire
Este o tafta rigida, cu tinuta, folosita pentru confectionarea rochiilor de lux si pentru crearea diferitelor accfesorii elegante sau a tapisarii obiectelor de mobilier de lux.
Tafta moiré: are un model ondulat, filigranat, care poate fi sau nu permanent. Nu este recomandat pentru a fi spalat, modificandu-si textura in contact cu apa. Este folosit de obicei pentru captuseala obiectelor de marochinarie din piele naturala, conferind o eleganta aparte acestora.
Tafta antică: o țesătură rigidă asemanatoare cu brocardul.
Tafta Satinata: este țesută în principal cu fibre naturale discontinue, avand doua fete, una lucioasa si una mata.
Mai exista si tafta de matase si tafta din fire sintetice.

fucsia-removebg-preview.pngLa este folosita taftaua?

Datorită senzației și aspectului său bogat și luxos, taftaua este folosită pentru a confecționa rochii de mireasă, rochii de seară, rochii de bal, jachete și alte tipuri de îmbrăcăminte de de lux. Varianta mai rigidă de tafta poate fi folosită și pentru a confecționa perdele, deoarece țesătura își păstrează forma, îmbunătățind astfel estetica unei încăperi. Printre alte utilizări ale tafta se numără căptușelile, fabricarea de umbrele, posete plic, genti de mână, saci de dormit, tapiterii pentru mobilier de lux. De asemenea, taftaua a fost folosită pentru fabricarea parașutelor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

material (1).png

Cum se coase si cum se ingrijeste taftaua?cos.jpg
 

Deoarece țesătura este ușoară și are o suprafață alunecoasă, s-ar putea să nu fie cel mai ușor de lucrat cu ea. Cu toate acestea, specilaistii in marochinarie si croitorie, folosesc cateva metode de a coase acest material, astfel incat sa ii pastreze tinuta si sa nu il deterioreze. Daca se doreste crearea unui articol vestimentar sau a unui accesoriu pentru care este nevoie de o tafta mai putin rigida si nu exista o astfel de tafta la dispozitie, tesatura se poate spala pentru a-i reduce rigiditatea.
Cand se coase taftaua, se folosesc ace si foarfece ascutite, pentru a evita deterioarea materialului prin agatare sau impungere nereusita.
Cand este calcata, taftaua trebuie protejata, evitandu-se temperaturile inalte si caldura directa pe tesatura. Se foloseste de regula o tesatura din bumbac, intermediara, intre talpa fierului de calcat si material. Taftaua se pateaza foarte usor, chiar si picaturile de apa lasa pete. Nu se foloseste apa aplicata direct pe tesatura pentru calcare, ci doar o bucata de material din bumbac, poate usor umezita. De asemenea, materialul nu se insemneaza cu pixuri sau creta solubile in apa.
Taftaua trebuie reglata din punct de vedere al tensiunii materialului inainte de a se incepe coaserea, pentru a evita incretiturile si tensionarea ulterioara la imbinari. Margininile trebuie sigilate prin festonare sau caldura, pentru a evita destramarea tesaturii.

Avantajele si dezavantajele taftalei

  • Greutate redusă
  • Bogată și luxoasă
  • Netedă și strălucitoare
  • Nu permite trecerea aerului prin tesatura
  • Necesită întreținere deosebita
  • Se lucreaza delicat si necesita mult timp de creatie

Acum, că știi ce este taftaua, poti comanda creatiile de la BrosNor DeLuxe, faurite din tafta satinata, tafta de matase, sau tafta vopsita in fire, beneficiind de ofertele noastre.

 

oferta_poseta_fucsia_brosnor.gif