crom.jpg

Cromul este un mineral, descris ca un oligoelement esențial. Acesta vine în două forme principale, hexavalent și trivalent. Hexavalentul este forma care este utilizată în pigmenți, coloranți, materiale plastice și cerneală. Nu este sigur pentru a fi manipulat direct și poate provoca iritații ale pielii. Cromul hexavalent este unul dintre cele mai puternice minerale de pe pământ. Este toxic și nu poate fi absorbit în siguranță. Trebuie evitat, cu excepția cazului în care este utilizat în scopuri industriale.
Trivalentul este forma care se găsește în alimentele sănătoase. Este forma de care corpul nostru are nevoie. Organismul nostru nu este capabil să producă crom și trebuie să consume o sursă externă. Este un oligoelement, deoarece nu avem nevoie de o cantitate mare pentru a îndeplini sarcinile pentru care a fost conceput. Lipsa de crom poate afecta capacitatea de a pierde în greutate.

Cum poate ajuta cromul la pierderea în greutate?
Deseori se intampla sa mergi la sala, sa faci antrenamentele in mod corect din punct de vedere al organizarii rutinei, al timpilor si conform cu metabolismul tau, sa te hranesti corespunzator, dar, sa ai rezultate foarte slabe sau deloc! Cauza este o deficienta la nivel celular in corpul tau, respectiv, rezistenta la insulina! Rezistența la insulină poate duce la o stare prediabetică și, în cele din urmă, la diabet de tip doi. Una dintre cauzele majore este lipsa de crom din alimentație.
Atunci când organismul are un echilibru nutrițional corect, acesta poate funcționa la niveluri optime. O nutritie corecta si adecvata ajută la regenerarea mușchilor dupa antrenamente si mentine satietatea. Consumul de alimente sănătoase este esential pentru o evolutie benefica a sanatatii tale, dar, daca organismul tau este incapabil sa proceseze  alimentele in vederea obtinerii de energie, atunci inseamna ca ai o carenta de crom. Cromul este unul dintre nutrienții esențiali de care organismul are nevoie si este principalul responsabil in procesul de transformare in energie a alimentelor pe care le consumi!

glucoza.png


Atunci când mâncăm, sistemul nostru digestiv transformă alimentele în glucoză. Glucoza este principala sursă de combustibil a fiecărei celule din corpul nostru. Odată ce este descompusă, aceasta este trimisă în fluxul sanguin pentru a ne hrăni celulele. Pancreasul produce insulină pentru a ajuta celulele să absoarbă glucoza. Sarcina insulinei este de a scoate glucoza din fluxul sanguin și de a o introduce în celulă. O cantitate mai mare de glucoză în fluxul sanguin crește cantitatea de insulină necesară pentru a o procesa. Scăderile de insulină au loc ori de câte ori mâncăm pentru a regla cantitatea de glucoză care circulă prin sânge. O cantitate prea mare de glucoză în sânge poate provoca deteriorarea vaselor de sânge. Aceasta provoacă stres oxidativ. Acest tip de deteriorare poate duce la ateroscleroză. Acesta este motivul pentru care persoanele cu diabet zaharat prezintă un risc crescut de boli de inimă și de accident vascular cerebral. Excesul de glucoză circulatorie poate afecta, de asemenea, nervii. Este motivul pentru care persoanele cu diabet necontrolat suferă de neuropatie. Glucoza taie capacitatea nervilor de a trimite semnale. Insulina și cromul acționează împreună cu alte elemente pentru a preveni astfel de daune. Ambele trebuie să funcționeze corect pentru a preveni distrugerile pe care le poate provoca glucoza liberă. Ele depind una de cealaltă pentru a-și face treaba. Odată ce glucoza se aliniază cu o celulă, aceasta așteaptă să intre. Insulina vine și deschide ușa pentru ca glucoza să poată intra. În acest moment, cromul intră în acțiune. Cromul se leagă de transportatorul de glucoză și împinge glucoza în ușă. Dacă nu există crom sau nu este suficient în organism, glucoza continuă să stea la ușă. Plutește prin fluxul sanguin așteptând să intre. În cele din urmă, organismul va degrada receptorul.
Atunci când se ingeră mai multă hrană, se produce mai multă glucoză. Problema este agravată. Organismul crede că nu are suficientă insulină pentru a deschide ușa pentru glucoză. Pancreasul primește semnalul. Acesta produce mai multă. Creșterea cantității de insulină din fluxul sanguin trimite un semnal care crește nevoia de mai multă glucoză. Persoana tânjește după zahăr pentru a corecta echilibrul. Atunci când se consumă mai mult zahăr, se produce mai multă insulină. Este un cerc vicios. Rezistența la insulină este o problemă persistentă, cu simptome puține sau deloc. Poate dura mult timp până când persoana își dă seama că există o problemă. Excesul de insulină din organism îndeplinește o altă sarcină. Dacă cantitatea de glucoză nu este redusă prin prezența sa, insulina instruiește organismul să o stocheze sub formă de grăsime. Insulina este cea care supraveghează stocarea grăsimii și semnalează când trebuie să o elibereze. Cantitatea corectă de crom din organism poate preveni acest cerc vicios încă de la început. Dacă cromul ar fi disponibil, atunci insulina ar deschide ușa, iar cromul ar ajuta la escortarea ei înăuntru. Acolo, glucoza ar alimenta celulele așa cum a fost concepută. Insulina s-ar reduce în fluxul sanguin deoarece nivelul de glucoză ar scădea la normal. Pofta de zahăr și carbohidrați s-ar diminua și ar putea apărea pierderea în greutate.

Care sunt beneficiile cromului?
După am aratat mai sus, cromul joacă un rol esențial în metabolismul glucozei. Este, de asemenea, o parte importantă a echilibrului care previne rezistența la insulină. Prevenirea timpurie poate reduce foarte mult riscul de diabet de tip doi. Cromul nu este ușor de absorbit. Deficiența a fost o problemă pentru multe persoane care nu mențin o dietă sănătoasă. Este, de asemenea, o problemă în cazul persoanelor în vârstă care nu pot absorbi nutrienții la fel de eficient. Aportul zilnic recomandat de crom este de minim 25 micrograme.

Simptomele deficienței de crom:

  • anxietate
  • oboseală
  • probleme cu metabolismul zahărului din sânge
  • metabolism alterat al colesterolului
  • capacitate întârziată de vindecare
  • ateroscleroză
  • anomalii de creștere la copiii mici

crom_alimente.png

 

Alimente in care este prezent cromul:

  • peste si fructe de mare
  • broccoli
  • carne de curcan
  • vin roșu
  • fasole verde
  • cartofi
  • nuci
  • soia
  • leguminoase
  • oua
  • ciuperci
  • banane
  • struguri

    alimente cu crom.jpg

O dietă sănătoasă cu carne, legume si fructe poate furniza aportul necesar de crom. Cu toate acestea, organismul poate sa nu sintetizeze cantitatile necesare de crom din alimentatie, de aceea, se recomanda cure anuale cu aport suplimentar de crom. Picolinatul de crom este cea mai comună formă de supliment. Picolinatul/acidul picolinic, este un chelator natural. Acesta permite mineralului să se absoarbă mai bine, înconjurându-l cu o serie de molecule neutre, ceea ce îi va permite să treacă în membrana celulară. Acesta îl livrează în siguranță pentru ca organismul să îl utilizeze în mod corespunzător. Cromul se găsește și sub formă de glicinat. Acesta nu este la fel de des întâlnit ca picolinatul. Glicinatul de crom este legat de aminoacidul glicină, care se livrează într-un mod similar cu picolinatul. Glicina este produsă de organism ca parte a ADN-ului nostru. O altă formă este nicotinatul de crom. Nicotinatul este o sare sau un ester al vitaminelor din complexul B. Această formă conține niacină. Picolinatul, glicinatul și nicotinatul sunt toate sisteme de livrare care ajută la intrarea cromului în membranele celulare. Fără acestea, cromul ar fi împiedicat să intre datorită stării sale ionice pozitive. Nu există vreun test definitiv care să dovedească superioritatea unuia față de ceilalți. Indiferent de forma aleasă, beneficiile sunt aceleași. Culturistii și sportivii experimentează performanțe sporite. Persoanele care suferă de diabet de tip doi sau de rezistență la insulină au raportat efecte de normalizare și, în unele cazuri, de inversare. Au fost raportate îmbunătățiri ale funcției endoteliale. În plus, într-un studiu din 2017 au fost raportate îmbunătățiri ale nivelului de colesterol, ale biomarkerilor pentru stresul oxidativ și ateroscleroză.
Cromul a fost administrat pentru a trata acneea, sindromul ovarelor polichistice, sindromul Turner, tulburarea bipolară, schizofrenia, hipoglicemia reactivă și la persoanele în vârstă pentru a reduce declinul mental. Fie că alegeți cromul pentru pierderea în greutate sau pentru alte beneficii pentru sănătate, este esențial să îl includeți într-o dietă sănătoasă. Nu este recomandat să se ia mai mult de 1.000 mcg pe zi. Dacă luați deja medicamente pentru oricare dintre bolile sau tulburările de mai sus, este imperativ să discutați cu un medic înainte de a lua suplimente. Cantitatea din sursele alimentare este minimă. Suplimentele sunt la doze mult mai mari, cu sisteme de livrare pentru o mai bună absorbție. O doză mai mare crește șansele de interacțiune cu medicamentele și alte suplimente. Persoanele care iau insulină sau care suferă de afecțiuni renale, hepatice sau tiroidiene trebuie să discute cu medicul lor despre metabolismul mineralului. De asemenea, acesta poate interacționa cu medicamentele prescrise pentru aceste afecțiuni.

Interacțiunile cu cromul sunt, dar nu se limitează la:

  • prednison
  • levotiroxină
  • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, ( cum ar fi ibuprofen, naproxen, ketamina, acetaminofen )
  • antiacide sau inhibitori ai pompei de protoni

Asigurați-vă că un medic cunoaște toate medicamentele, inclusiv suplimentele, dacă prescrie crom. Acesta poate fi luat sub formă de supliment fără prescripție medicală. Este, de asemenea, utilizat în spitale pentru a trata rezistența severă la insulină și hiperglicemia necontrolată. O livrare intravenoasă este angajată pentru un tratament de urgență pentru un diagnostic sever. S-a observat o ameliorare a glicemiei în decurs de 12 până la 24 de ore după tratament. Forma intravenoasă a cromului este clorura de crom. Cromul poate fi administrat singur. Cu toate acestea, este frecvent inclus în formulele multiminerale. Unele multivitamine îl pot include și ele. Dacă se suplimentează într-o doză separată, verificați celelalte suplimente pentru a vă asigura că nu este în exces. Nu există efecte adverse în cazul unei suplimentări adecvate de crom. Organismul va absorbi doar atât cât să înlocuiască deficitul. Administrarea suplimentului cu lapte sau alimente bogate în fosfor poate reduce absorbția! Utilizarea îndelungată a suplimentelor a dus la probleme la nivelul ficatului, rinichilor, tractului gastrointestinal și al pielii sub formă de dermatită. După ce a început suplimentarea, introducerea alimentelor bogate în crom ar trebui să ia locul cromului suplimentar în timp.
Cromul este o parte esențială a dietei noastre. Este important pentru metabolismul și procesarea glucozei. Prin creșterea eficienței insulinei în organism, ciclul rezistenței la insulină poate fi oprit.

crom_piele_tanara.jpg


Există un alt beneficiu al cromului în reducerea rezistenței la insulină în timpul pierderii în greutate. Persoanele care slăbesc au adesea probleme cu pielea lăsată. Atunci când glucoza este metabolizată corespunzător, este posibil ca pielea să nu se reducă în același ritm. Insulina nu numai că deschide ușa pentru glucoză, ci și pentru proteine și aminoacizi. Din moment ce insulina a opus rezistență, blocurile de construcție nu au fost capabile să îmbunătățească pielea. Producția de colagen poate fi redusă, iar pielea își va pierde elasticitatea. Înainte de a suplimenta cu colagen sau de a merge la operatii de chirurgie plastica, creșterea aportului de crom poate îmbunătăți pielea flască.

Concluzie
Cromul este esențial pentru capacitatea noastră de a metaboliza carbohidrații, grăsimile și zaharurile. Există multe alte afirmații care sunt în curs de studiu. Cea mai frecventă utilizare este reglarea glicemiei și rezolvarea rezistenței la insulină. Rezistența la insulină a fost descoperită recent ca o condiție prealabilă în multe boli. Boala Alzheimer este, după unii, considerată un diabet de tip trei. Până de curând nu se știa că rezistența la insulină poate apărea în creier. Deficienta de crom este un precursor al demenței și al accidentului vascular cerebral. Există, de asemenea, un studiu care implică glaucomul. S-a demonstrat că cromul previne glaucomul la anumite niveluri. Mai multe teste trebuie să fie finalizate în scopul de a dovedi afirmația. Cromul este un supliment excelent pentru pierderea în greutate, mentinerea organizmului tanar și longevitatea noastra. Este adăugat frecvent în regimul de culturism și atletism. Cromul sporește eficiența insulinei care, la rândul său, reglează absorbția aminoacizilor.
Atunci când organismul nostru dispune de instrumentele de care are nevoie pentru a reveni la o stare de sănătate optima, acesta răspunde. O pierdere semnificativă în greutate apare adesea în prima săptămână a unei diete care include crom. Cromul permite metabolismului sa elimine cu usurinta apa si grasimea! Asadar, adaugat ca supliment in cure anuale, acest element poate sa imbunatateasca starea de sanatate a organismului, sa il intinereasca si sa ii ofere pilonii necesari pentru o viata echilibrata si longeviva!