Cum vrei sa fie anul 2022 pentru tine? Fie ca alegi sa iti faci o lista mare, fie ca alegi sa pui in practica doar cateva obiceiuri, cu siguranta ca anul acesta va fi unul fantastic pentru tine! Ai nevoie de inspiratie? Citeste cateva idei de pe blog-ul BrosNor si fa-ti un an MAGIC!

1. PLANIFICA BUGETUL buget.jpg


Cu siguranta ca in anul care a inceput ti-ai propus sa faci multe lucruri, dar ai conceput si bugetul pentru fiecare dintre ele? Chiar daca ai revenit la locul de munca, fa-ti timp pentru tine zilele acestea si contureaza-ti un buget, luand in calcul investitiile si cheltuielile pe care le vei avea in 2022. Pune pe hartie fiecare cheltuiala pe care o ai constant ( cum ar fi facturile de curent electric, intretinere, abonamente la internet si telefonie, transport, impozite etc ) si fa o medie lunara ca sa stii exact ce bani iti sunt necesari lunar pentru a acoperi aceste cheltuieli. Apoi, continua astfel, pana la planificarea vacantelor, cadourilor, micilor placeri si rasfaturi pentru tine si cei dragi si ia in considerare si posibilele investitii pentru tine, cei dragi si casa ( cursuri, renovari, imbunatatiri, tratamente cosmetice etc ). Cu un buget astfel alcatuit, vei stii cu siguranta ca acest lucru nu te va mai lua prin surprindere.
 

2. CITESTE MAI MULT Books Read Write Book - Free photo on Pixabay


Anul care a trecut poate ca nu ai avut timp sau poate ca nu te-ai putut concentra, dar acum, fa-ti din lecturare un scop in sine! Citeste! Citeste! Citeste! Si nu citi orice! Alcatuieste-ti o lista cu acele carti pe care nu ai apucat sa le citesti cand erai in liceu si apuca-te sa le citesti acum. Cultiva-te! Invata! Deschide-ti mintea!
 

3. INSCRIE-TE INTR-UN CLUB 

A-ti ocupa timpul liber cu o pasiune sau cu relaxarea este un lucru benefic, dar si mai benefic pentru tine si starea ta de bne este sa socializezi. Cauta sa te inscrii intr-o organizatie sau un club, unde sa gasesti persoane cu preocupari similare preocuparilor tale, mergi la intalniri si socializeaza "pe viu" cu oamenii, creaza legaturi, prietenii, iesi din casa mai des si bucura-te de oameni!
 

4. MENTINE ORDINEA


Creaza-ti un program saptamanal, un tabel, in care sa iti notezi ce ai de facut zilnic si fa-ti un orar dupa care sa te ghidezi cand vine vorba de ordine si curatenie in spatiile tale vitale, fie ca vorbim de birou, la locul de munca sau de spatiile de acasa.
Mentine ordinea, aeriseste, parfumeaza si creaza-ti o atmosfera placuta in fiecare incapere din casa si la locul de munca. Te va ajuta sa sporesti creativitatea si energia vitala.
 

5. EXERSEAZA-TI CREIERUL! 


Cauta sa iti tii creierul intr-un proces cognitiv de crestere constant. Asta inseamna ca in fiecare zi sa faci ceva pentru creierul tau, sa il "hranesti" cu ceva nou si interesant. Cauta pe internet jocuri pentru dezvoltarea mentala si cognitiva si incearca sa te joci cateva minute zilnic. Acest tip de exercitiu te va ajuta sa cresti si nivelul endorfinelor in acelasi timp si sa te simti intr-o stare de impacare cu sine.
 

6. HIDRATEAZA-TE! 


Obisnuieste-te sa bei apa! Mult mai multa apa decat bei acum. Desigur daca esti genul de persoana care deja are grija de acest aspect, ignora acest lucru. Dar, dupa cum stim, majoritatea oamenilor beau apa doar daca simt setea si multi nici macar nu stiu sa recunoasca senzatia de sete. De aceea, poti sa iti instalezi o aplicatie pe mobil care sa te atentioneze constat sa bei apa. A te hidrata este esential pentru o stare optima si pozitiva.
 

7. FA LUCRURILE PE RAND 


A face multe lucruri o data nu te face mai eficient, dar iti creste nivelul de stress si iti sporeste starea de anxietate si frustrare. Organizeaza-ti fiecare sarcina pe care vrei sa o bifezi pe lista ta cu "de facut" intr-o agenda si grupeaza totul in functie de prioritate. In clipa cand te apuci de una dintre sarcinile respective, du-o pana la capat inainte de a te apuca de alta. Nu iti incarca lista zilnica. Limiteaza-te la maxim cinci activitati, pe care fa-le de la inceput la final. Concentreaza-te pe fiecare in parte, iar asta te va ajuta sa inaintezi mai usor.

8. FA PLIMBARI ZILNIC 


Prioritizeaza mersul pe jos doar ca activitate in sine, nu ca parte integranta din mersul la munca sau la cumparaturi. Fa-ti timp zilnic sa te plimbi macar cinci minute pe jos, sa observi natura, pasarile. Plimba-te, fara sa te gandesti la nimic. Sau daca nu poti sa iti golesti mintea, straduieste-te sa te gandesti doar la lucruri pozitive, care iti aduc bucurie. Poti sa combini plimbarile cu usoare exercitii de respiratie si cu exercitii de recunostinta. Plimba-te si gandeste-te ce moive de recunostinta ai si multumeste pentru ceea ce ai, in timp ce respiri adanc, liber si te bucuri de lumina si aer.
 

9. FA-TI PATUL IN FIECARE ZI! 


Chiar daca iti pare pueril sau inutil, e un obicei care te va determina sa ai mai multa energie pentru alte sarcini care presupun organizare si disciplina. Investeste intr-un set de couvertura si abiecte decorative si aranjeaza-ti patul zilnic. Vei simti diferenta cand revii acasa si gasesti patul aranjat astfel, dupa o zi agitata la birou.
 

10. ELIMINA OAMENII TOXICI


Poate ca iti pare imposibil, dar e chiar simplu. Elimina oricare persoana toxica din anturajul tau. Exceptiile nu sunt incluse, dar exceptiile inseamna seful, profesoara aia enervanta a copilului si alte persoane pe care nu ai cum sa le elimini din jurul tau decat daca faci schimbari majore de tipul schimbat locul de munca, schimbat scoala copilului, etc... Dar, in principiu, in cercul tau apropiat, poti sa iti selectezi oamenii care sunt in conformitate cu scara valorilor tale.

11. PARFUMEAZA-TI CASA 


Mirosul este unul dintre simturile noastre care este asociat cu parti ale creierului responsabile de anumite emotii. Anumite arome pot sa afecteze starea de spirit si sa iti modifice dispozitia. Spre exemplu, vanilia are efect de relaxare si calm si bucurie,  in timp ce menta sporeste energia. Lavanda ajuta la eliminarea starilor de anxietate, iar portocala ofera o stare generala de prospetime si pozitiv. 
Foloseste diferite modalitati de a-ti parfuma fiecare incapere din casa si vei simti cu siguranta o imbunatatire a starii tale generale.
 

12. GATESTE CEVA NOU SAPTAMANAL 


Fiecare dintre noi vrem sa mancam sanatos si sa avem un stil de viata care sa ne ajute sa ne simtim energici si lipsiti de stress. Pentru asta, obisnuieste-te sa gatesti o ata pe saptamana o reteta noua. Astfel, vei diversifica alimentatia si vei exeprimenta si momente placute cu tine sau cei dragi in timp ce prepari cina spre exemplu. Alege retete simple, care se prepara in timp scurt si implica-i si pe cei dragi in aceasta activitate. Incearca sa faci asta in fiecare saptamana anul acesta. 

13. MANANCA LEGUME LA FIECARE MASA


Fie ca ai o friptura la cuptor in meniu sau ca ai o supa cu galuste, adauga la fiecare masa cate o leguma. Poate fi preparata la abur, sau cruda, fiarta sau coapta, dar ar fi de preferat sa fie cat mai putin preparata termic. Poti sa rontai spre exemplu morcovi, felii de rosii, castraveti, sau poti sa mananci cate o salata mica ca aperitiv sau "desert", important e sa adaugi o leguma la fiecare masa. Asta va ajuta enorm organismul tau si digestia. In cateva saptamani vei simti dierenta!
 

14. FA PAUZE MAI DESE DIN FATA ECRANELOR PC-ULUI SI DISPOZITIVELOR MOBILE SI A TV-ULUI 


In fiecare zi creaza-ti un moment in care sa te deconectezi de la orice inseamna ecran: mobil, computer, tableta, laptop, televizor. Ramai asa, cutine insuti, priveste cerul sau  stai cu ochii inchisi. Deconecteaza-te de la orice inseamna zgomot de asemenea. Foloseste cateva minute de liniste absoluta si lipsa dispozitivelor electronice din jurul tau. Vei simti cum anxietatea si stressul tau scad.

15. FOLOSESTE SCARILE MAI DES 


In 2022 propune-ti sa urci un etaj pe scara macar o data pe saptamana. Fa schimbarile cu pasi mici. Este un exercitiu accesibil si iti va ajuta enorm! Desigur, daca locuiesti intr-un imobil care nu are lift, deja stii ca aceasta activitate este una benefica.
 

16. AI MAI MULTA GRIJA DE TINE 


Ofera-ti mai multa atentie: ai grija de tenul tau, de picioare, de unghii, de ce mananci, de starea emotionala. Pune-te pe tine  pe primul plan. Investeste in produse de ingrijire de calitate. Decat sa ai zece creme in baie, mai bine cumperi una singura care stii ca e calitativa si iti ingrijeste tenul. Decat sa ai o suta de produse pentru styling, mai bine cumperi un tratament profesional pentru par si il folosesti constant pentru a avea un par sanatos si stralucitor. Iar exemplele pot continua. Indiferent daca esti femeie sau barbat, investeste in produse de calitate cand vine vorba despre tine si ai mai multa grija de tine!
 

17. DELEAGA MAI DES 


Obisnuieste-te sa imparti sarcinile si sa colaborezi cu colegii la birou sau cu cei dragi acasa. Nu toate lucrurile trebuiesc facute de tine, asa ca poti sa delegi o parte din ele si sa ii implici si pe cei din jur in activitatile respective. Asta te va ajuta sa te simti mai calm si mai energic.

 

18. PUNE MAI MULT ACCENT PE ODIHNA 


In 2022 fa in asa fel incat sa dormi suficient si sa ai o calitate a somnului crescuta. Odihna ajuta sistemul imunitar sa fie pregatit in fata oricaror provocari. O igiena a somnului este obligatorie pentru un somn odihnitor si o viata imbunatatita.

 

19. MANANCA MAI MULTE CITRICE


Indiferent de anotimp, fa-ti obiceiul de a consuma mai multe fructe citrice, sub forma de suc, ca atare sau adaugate in diferite preparate. Contin vitamina C si AHA, ajutand atat sitemul imunitar cat si tenul si sistemul digetiv.

 

20. GANDESTE POZITIV SI FII BUN 


Indiferent de situatiile care te impresoara, cultiva ganduri pozitive si straduieste-te sa fii o persoana buna. Tine minte: viata este asa cum alegem noi sa fie!