Există incredibil de multe tipuri de piele disponibile si fiecare dintre tip are calități unice care sunt utile pentru diferite proiecte si stiluri de lucru. Printre tipurile de piele disponibile, se numără cea cu granulație integrală, cea cu granulație superioară, cea naturală, bicast și cea lipită. Finisajele din piele includ anilină, semi-anilină, colorată cu pensula, degrade, decupată, ștanțată, embosată, brodată, lucrată manual, metalică, nappa, nubuc, tabacita cu crom, tabacita cu ulei, toval, pigmentată, imprimată, piele de căprioară și cerată. Atunci cand lucrezi cu piele naturala, este important sa ai cunostinte minime in acest domeniu, pentru ca alegerea materialului este esentiala in crearea unui accesoriu reusit! De exemplu, nu poti lucra cu piele de caprioara, daca doresti sa creezi o geanta rigida, cu tinuta, sculptata manual, asa cum, nu poti sa creezi un necessair moale si maleabil, daca folosesti toval. Eu am oferit acum o comparatie exagerata, dar cam despre asta este vorba: tipul de piele potrivit, in functie de creatia pe care vrei sa o realizezi! Va invit sa intram in universul fermecat al pielariei si sa aflam cate ceva despre tipurile de piele, provenienta lor si la ce pot fi utilizate. Va previn ca acest articol, este un articol CADOU din Cursul de Marochinarie Traditionala de la Academia BrosNor-Marochinaria Gassner-ilor si merita citit si aprofundat. Daca doriti sa urmati cursurile noastre, va asteptam cu drag! Asadar, sa purcedem!

Caracteristici generale

Calitatea și caracteristicile pieilor variază în funcție de locul din care provine materialul finit. Calitatea pielii poate fi influențată de foarte mulți factori, precum: rasa animalului, climatul în care a trăit, hrana pe care a avut-o, cantitatea de exerciții fizice pe care a facut-o. Pieile sunt un material natural și, prin urmare, sunt puternic influențate de viața animalelor de la care provin. Calitatea pieilor poate fi afectată si de procesele de ambalare, tăbăcire și finisare utilizate în timpul producției. Pe lângă clasele de piele cu care consumatorii sunt familiarizați, vom examina clasele de piele pe care le folosesc tăbăcarii atunci când evaluează pieile care urmeaza sa fie prelucrate.
Pentru a intelege mai bine cum este evaluata pielea, este necesar sa intelegem niste notiuni de baza cu privire la alcatuirea acesteia. Ce este de fapt pielea naturala?
Iată o imagine în secțiune transversală care arată straturile unei piei:

ezgif-1-b8d9716e19.jpg

Asadar, pielea îndepărtată de la un animal, este acel organ, care are proprietatea de a forma o bariera de protectie pentru animal, mentinand in siguranta organele interne ale acestuia. Impreuna cu parul, blana, penele sau solzii, aceasta protejeaza animalul de elemenele externe: soare, apa, abraziuni, frig etc. Dupa cum am aratat in imaginea de mai sus, pielea este alcatuita din mai multe straturi: epiderm, derm si hipoderm, tesut sub-cutanat si muschi. Aceasta este o caracteristica generala la toate fiintele!
Pentru diferite proiecte, se prelucreaza pielea, in functie de destinatia finala a acesteia. Pielea de la suprafata, cea granulata, este alcătuită din fibre strânse și dense. "Grain", practic epiderma, este stratul care a fost expus elementelor (aer, ploaie, soare etc.) și este, de obicei, foarte rezistentă și netedă odată ce părul este îndepărtat.
Este o piele realtiv moale, usor de prelucrat, neteda, care poate fi si sculptata, in functie de grosimea pe care o are. De regula, este destul de subtire si nu se preteaza pentru proiecte de acest tip. Dermul, stratul imediat urmator , asa zisul "full grain", este o piele mai groasa, care contine atat stratul superior, finisat si neted, cat si un strat ferm, gros, de cativa milimetri. Este asa numitul toval, o piele groasa, care permite realizarea de proiecte ample, folosit in realizarea de genti, serviete, pantofi. Poate fi sculptat. Hipodermul sau Corium, este un strat din pielea de animal care este alcătuit în principal din fibre de colagen. Acestea sunt mai puțin compacte și mai deschise decât în stratul de suprafata. Cu toate acestea, acest strat este extrem de utilizabil pentru producerea de piei. Corium este, de obicei, cel mai gros strat din pielea unui animal. Astfel, după despicarea unei piei, părți din corium pot fi folosite pentru diferite proiecte, de regula la crearea de talpa sau pentru intarituri la diferite articole.
Tesutul sub-cutanat nu este folosit, el fiind desprins de pieile care urmeaza sa fie prelucrate in vederea tabacirii si a marochinariei. Acestea sunt cele mai comune moduri în care pielea este "clasificată". În continuare, vom explora tipurile de piele principale care sunt folosite in industria pielariei.

Tipuri de piele

Tipurile de piele pot fi împărțite în categorii diferite. Putem analiza tipurile de tăieturi, calitățile pieilor, clasele de piele, finisajele de piele, tipurile de piele în funcție de animale, tipurile de piele cu blană, chiar și tipurile de imitatie de piele și de piele vegană. Există câteva diferențe majore între ele. Unele dintre aceste variații se datorează procesului de fabricație, altele se datorează procesului de finisare, altele se bazează pe tipul de piele de animal, iar altele se referă la modul în care este tăiată pielea.

Full Grain Leather - TOVAL

20220417_061746-01.jpeg

Acest tip de piele conține stratul exterior al pieii, denumit "grain"; nu a fost șlefuită sau lustruită pentru a elimina orice imperfecțiune. În general, în cazul pieilor cu granulație integrală se îndepărtează doar părul. Full Grain Leather are, în general, fibre dense, care sunt mai fine; acest lucru are ca rezultat o suprafață care este foarte puternică, durabilă și poate rezista la o utilizare dură.
Deoarece nu este supusă șlefuirii, suprafața poate avea imperfecțiuni minore. Acestea pot fi de la locul unde o vacă s-a frecat de un gard, o mică tăietură pe care ar fi putut-o primi sau zgârieturi din viața de zi cu zi. Pieile Full Grain Leather, fără multe imperfecțiuni, sunt cele mai apreciate, deoarece permit o prelucrare spectaculoasa pentru produsul finit! Avand porii deschisi, permit vopsirea, pictarea, sculptura, rezultatul fiind spectaculos! De obicei, produsele finite rezultate au o rezistenta aparte, fiind destinate articolelor de șelărie, încălțăminte și mobilier. In cazul in care se opteaza pentru crearea articolelor fara vopsire/pictura, lasand culoarea natur a pieii,în timp, dezvoltă o patină (o schimbare de culoare a suprafeței în urma utilizării) care poate fi plăcută ochiului. De asemenea, stratul exterior oferă și unele calități de rezistență la apă. Pielea Full Grain este considerată ca fiind cea mai bună calitate disponibilă. La BrosNor, lucram cele mai complexe creatii unicat din tara si poate chiar din Europa, folosind acest tip de piele, denumita si TOVAL, reusind sa cream adevarate opere de arta!
 

Top Grain Leather

Poseta BrosNor, rotunda, lucrata manual, din piele naturala, Mov, 20 x 16 cm 3.jpg

Acest tip de piele este asemănător cu cel de tip "full-grain", cu excepția faptului că stratul superior a fost șlefuit și/sau lustruit pentru a elimina imperfecțiunile și neregularitățile din finisaj. Acest lucru face ca pielea să fie mai moale și mai maleabilă, cu diverse vopsele și finisaje aplicate pe ea. Este pielea folosita de obicei pentru proiecte unde avem nevoie de material moale, maleabil, ferm dar totodata rezistent. Portofele, posete, portchei, etui-uri de ochelari, etc pot fi create cu acest tip de piele. El este usor de manevrat, vine de cele mai multe ori gata vopsit, cu porii inchisi, nu poate fi sculptat manual, dar poate fi stantat cu prese speciale. Poate avea diferite texturi si grosimi, in functie de necesitati si de animalul de la care provine. Nu este o piele foarte rezistenta, dar este foarte atrăgătoare din punct de vedere vizual. 

Genuine Leather - Corium

Shoe-Making-stills020.jpg

Acest tip de piele este unul de calitate inferioara, pielea insa este supusă unui tratament la suprafață pentru a oferi un aspect uniform, "corectat". Poate fi șlefuită sau lustruită pentru a elimina imperfecțiunile de suprafață, apoi vopsită sau ștanțată/în relief pentru a-i conferi un aspect final al suprafeței.
Procesul modifică unele dintre calitățile preferate ale pielii, astfel încât, deși nu este o calitate superioară, este adesea utilizată pentru curele și alte bunuri similare, in industria pielariei pe scara larga. In atelierele de marochinarie tradtionala, este folosita pentru intarituri sau pentru talpi de pantofi, in atelierele care creaza pantofi, manual, unicat.

Piele lipită (piele reconstituită)

Pielea lipită este alcătuită din resturi de piele care sunt mărunțite fin și lipite împreună cu ajutorul poliuretanului sau al latexului pe o plasă sau o foaie de fibre. Cantitatea de piele din amestecul real poate varia foarte mult (de la 10%-90%), afectând astfel proprietățile funcționale și estetice ale produsului finit. Poate fi usor confundata cu Top Grain Leather, mai mult de 90% din productia de articole de asa zisa piele naturala din magazine in prezent fiind realizata din acest tip de piele. Pielea este de o calitate foarte scazuta, nu este rezistenta in timp, nu suporta procedee de prelucrare artistica: sculptura, vopsire, pictura. Se degradeaza foarte usor. Acest tip de piele este de regula prelucrata cu prese speciale, pentru a oferi aspectul unui anumit tip de piele ( lac, piele intoarsa, piele de anumite animale etc ), dar, la o examinare profunda, se poate observa ca este de fapt o piele reconstituita. Este de regula mai ieftina si usor de achizitionat de catre marochinerii la inceput de drum, dar nu o recomandam pentru produse finite de lux! Este insa buna pentru a-ti face mana sau pentru proiecte mici, ieftine sau mici reparatii.

Grade de calitate a pieilor

În funcție de suprafața pielii în raport cu corpul animalului, unele piese vor fi de o calitate puțin mai bună și puțin mai ușor de lucrat.

Casaredo-Premium-Leather-Swatch.jpg

Gradul de calitate al pieilor - Numărul unu

Pieile numărul unu sunt piei de calitate superioară. În general, acestea nu prezintă imperfecțiuni majore ale suprafeței, găuri sau tăieturi. În cazul în care există găuri la aproximativ 3-4 centimetri de la marginea pieilor și acestea pot fi tăiate, nu vor afecta nota generală. Aproximativ 80% din pieile trimise la tăbăcărie ar trebui să fie de calitatea numărul unu.

Gradul de calitate al pieilor - Numărul doi

O piele de gradul doi poate avea până la patru găuri sau tăieturi, atâta timp cât acestea sunt situate în linie dreaptă pe piele. Acest lucru ar permite ca acestea să fie tăiate ulterior, lăsând totuși o suprafață considerabilă de piele utilizabilă. Găurile ar trebui să fie, de obicei, mai mici de 12cm pentru a fi considerate acceptabile într-o piele de categoria a doua. De asemenea, defectele de granulație nu ar trebui să fie mai mari de aproximativ 30 cm pătrati în zona de acoperire. Aproximativ 15%-20% dintre pieile livrate tăbăcarilor au un grad de calitate numărul doi.

Gradul de calitate al pieilor - Numărul trei

Pieile de gradul trei au, în general, cinci sau mai multe găuri sau tăieturi mari în piele, în mod ideal în linie dreaptă. Acest lucru le-ar permite să fie tăiate mai târziu, oferind în continuare o suprafață considerabilă de piele utilizabilă. O singură tăietură sau gaură de peste 15 cm poate fi permisă. De asemenea, ar putea exista defecte de granulație sau o serie de găuri mai mici și apropiate, care să cuprindă o suprafață mai mare de 30 cm pătrati. În general, pieile de gradul trei sunt achiziționate de tăbăcari numai atunci când aceștia au fost de acord să cumpere acest grad de piele.

Gradul de calitate al pieilor - Nu se poate tăbăci

Pieile care nu îndeplinesc standardele de calitate ale gradelor numărul unu, doi sau trei sunt considerate neprelucrabile. Acestea nu sunt expediate tăbăcarilor ca atare, dar, sunt tocate si maruntite, apoi sunt prelucrate ca piele lipita-reconstituită.

Tipuri de piele in functie de animalul de la care provin

În general, atunci când vorbim despre piei de animale, cele provenite de la animale mai mari, cum ar fi bovinele, sunt denumite "hide". Cele de la animale mai mici, cum ar fi iepurii sau porcii, sunt denumite "skin". De asemenea, în termeni de volum, pielea de bovine reprezintă aproximativ 67% din producția anuală totală de piele din întreaga lume.
Pielea poate fi produsă din pielea oricărui animal. De-a lungul istoriei, multe piei au fost fabricate în diferite epoci, regiuni și prin diferite metode. Cele mai comune astăzi sunt cele de vacă, de oaie, de capră și de porc. Cu toate acestea, aproape orice tip de piele poate fi obținut dacă este necesar pentru un proiect. Haideți să explorăm mai jos câteva dintre cele mai comune și mai puțin comune tipuri de piele.

depositphotos_368055146-stock-photo-collage-cows-white-background-banner.jpg

Bovine - Tauri

Taurii sunt bovine masculi necastrați. Aceștia au un nivel mai ridicat de testosteron și, în general, piei groase și grele. Pielea de taur este utilă pentru prelucrarea stratului corium de regula, destinat curelelelor, talpilor de pantofi, și de cizme. Un număr redus de bovine masculi sunt ținute ca tauri, pentru a reproduce rasele, astfel încât, de obicei, sunt disponibile cantități mult mai mici de piele de taur decât de alte tipuri.

Bovine - Boi

Boii sunt bovine masculi castrați. Acestea sunt unul dintre cele mai populare tipuri de piele de animale căutate. De asemenea, sunt crescuți mult mai mulți boi decât tauri, astfel încât pielea de boi este disponibilă pe scară mai largă. Aceasta funcționează bine pentru aplicații din piele, cum ar fi șelărie, curele, unii pantofi și alte articole cu curele. Acest tip de piele este utilizabil pentru prelucrarea tovalului.

Bovine - Vaci

Vacile sunt bovine femele care au avut viței. Acestea sunt foarte comune și populare. Pielea de vacă este o piele groasă și moale, care funcționează bine pentru majoritatea nevoilor comune de piele. Pielea provenita de la acestea este utilizata pentru prelucrarea Top Grain Leather.

Bovine - juninci, Bovine - Vaci de lapte, Bovine - Viței

Acest tip de piele este, în general, moale și flexibilă, subțire. Acest tip de piele este utilizat de obicei pentru fetele pantofilor, pentru diferite aplicatii din piele naturala, pentru portofele, tapiterii, fetel de curele,  manusi, imbracaminte si captuseli. De asemenea este o piele excelenta pentru crearea de posete sau genti dar si pentru  accesorii mici, elegante.

Porci

62126553.jpg

Pielea de porc este produsă în cea mai mare parte în China. Este folosită în principal la îmbrăcăminte, datorită respirabilității și ușurinței pieilor. Pielea de porc reprezintă aproximativ 10% din producția totală de piele din întreaga lume. Ea poate fi foarte subtire, ca o catifea, sau poate fi groasa, folosita pentru intarituri. 

Oaie

Pielea de oaie, este populară deoarece are adesea o parte piele și cealaltă acoperită cu lână. Pielea de oaie, (inclusiv pielea de miel) reprezintă aproximativ 12% din producția totală de piele din întreaga lume. Pielea de oaie care contine lana, este folosita de regula pentru cojoace si alte articole de acest tip. Pielea de oaie sau miel argasita si tabacita complet, fara lana, este folosita pentru articole de marochinarie de lux, fiind foarte fina si totodata rezistenta.

Capră

Pielea de capră este o piele foarte moale, rezistentă și durabilă. Este folosită adesea în producția de pantofi, cizme, mănuși, covoare și genți. Pieile sunt suple și flexibile, ceea ce face ca pielea să fie confortabilă la atingere. Pielea de capră și de ied (capră tânără) reprezintă aproximativ 11% din producția totală de piele din întreaga lume. La fel ca si pielea de oaie, este folosita de regula la articole de lux.

Cal

Pielea de cal este cel mai frecvent asociată cu pielea premium "cordovan". Aceasta este fabricată din secțiunea fundului cailor. Pielea de cordovan este foarte groasă, netedă și densă. Funcționează excelent pentru pantofi și mănuși fine. De asemenea, în comparație cu pieile de bovine, fundurile de cal acoperă o suprafață relativ mică. Acesta este motivul pentru care produsele din piele de cordovan sunt, de obicei, articole mici, cum ar fi pantofii, mănușile și micile accesorii, de lux, exclusiviste!

Animale exotice

Deoarece pielea poate fi obținută din orice animal, există adesea o varietate de tipuri de piele disponibile. Acestea sunt adesea denumite piei "exotice", deoarece sunt mai puțin comune și uneori dificil de obținut, de fabricat sau de găsit. Iată o listă de piei exotice:

 • Aligator
 • Alpaca
 • Antilopă
 • Armadillo
 • Urs
 • Bivol
 • Caiman
 • Cămilă
 • Căprioară
 • Câine
 • Elan
 • Broască
 • Girafă
 • Hipopotam
 • Cangur
 • Catârii
 • Struț
 • Iepure
 • Foca
 • Rechin
 • Șarpe
 • Wallaby
 • Morse
 • Yak
 • Zebră

Tipuri de piele folosite pentru blănuri

Unele animale au o blană aparte si sunt agreate pentru blana lor. Acestea sunt folosite pentru a confecționa îmbrăcăminte și accesorii care utilizează părul rămas pe piele, în tipul de finisare a pielii cu două fețe. O față este pielea finisată, iar cealaltă fata este blana animalului. Iată o listă de piei utilizate pentru blănuri:

20191026_012940-01.jpeg

 • Castor
 • Chinchila
 • Coiot
 • Vulpe
 • Lynx
 • Mink
 • Șobolan mușcat
 • Oposum
 • Iepure
 • Ratonul
 • Șobolan de câmp
 • Foca
 • Lup
 • Enot

Tipuri de finisaje din piele - Piei finisate

Atunci când sunt confecționate, pieile pot fi finisate în mai multe moduri diferite. Din aceste metode se obțin piei care pot fi folosite în diverse scopuri. Variațiile pot include textura, flexibilitatea, culoarea și finisajul. Haideți să explorăm câteva dintre principalele tipuri de piele finisată.

Piele cu anilină

34692318_1741729265863810_6611108270989901824_n.jpg

Pielea anilină este un tip de piele vopsită numai cu coloranți solubili. Aceștia lasă să se vadă suprafața naturală a pielii (pete, tăieturi etc.). În general, se folosesc doar piei de calitate superioară, deoarece au suprafețe frumoase și uniforme. Apoi se finisează cu un strat subțire de protecție pentru a preveni uzura rapidă a pielii sau orice altă rămânere sau decolorare care să apară la suprafață. Aceasta poate fi o abordare de vopsire atrăgătoare din punct de vedere vizual, deoarece lasă să se vadă suprafața originală a pielii.

Piele semi-anilină

PSX_20211212_161003.jpg

Pielea semi-anilină este un tip de piele care este vopsită numai cu coloranți solubili. Este asemănătoare cu pielea anilină, deși este doar puțin pigmentată. Pieile semi-aniline permit să se vadă suprafața naturală a pielii (pete, tăieturi etc.). Este apoi finisată cu un strat protector subțire pentru a preveni uzura rapidă a pielii sau orice altă rămânere sau decolorare care să apară la suprafață. în general, se folosesc doar piei de calitate superioară, deoarece acestea au suprafețe frumoase și uniforme. Aceasta poate fi o abordare de vopsire atractivă din punct de vedere vizual, deoarece permite ca suprafața originală a pielii să se vadă.

Piele cu granulație antică

Granulația antică este un tip de piele care a fost tratată cu o vopsea speciala, pentru a conferi un efect de suprafață îmbătrânit și uzat. Aceasta poate implica mai multe tonuri de finisaj. Pielea cu granulație antichizată permite utilizarea unui aspect învechit în produsul finit, fără a fi nevoie ca pielea să fie foarte veche sau uzată.

Piele Bicast

PSX_20210730_175020.jpg

Bicast este un tip de piele confecționată cu un suport din piele crăpată și un strat de poliuretan sau vinil imprimat/ștanțat pe partea superioară. Acest lucru conferă aspectul unei piei cu model/lucioase, fără costul unei piese de piele cu adevărat superioară sau integrală.

Piele colorată cu perie

Pielea colorată cu pensula este un tip de piele care are pigment aplicat cu ajutorul unei pensule. Acest lucru creează un model unic de culoare pe fiecare piesă. Variațiile pot fi de degrade, de amestecare sau de ton general. Pielea colorată cu pensula este bună pentru piesele finisate care caută un aspect vizual distinct și creativ.

Piele degresată

Pielea degresată este un tip de piele căreia i s-a îndepărtat stratul de granulație. Acest lucru se întâmplă în general spre sfârșitul procesului de producție. Printre avantajele pielii degresate se numără o suprafață netedă, consistentă, care arată destul de bine. Cu toate acestea, îndepărtarea granulației slăbește, de asemenea, suprafața exterioară a stratului, făcându-l mai sensibil la uzură și la pătrunderea umezelii.

Piele cu față dublă (piele cu două fețe)

Geanta_de_mana_BrosNor_albastra_3.jpg Geanta_de_mana_piele_brosnor_lucrata_manual_rosu_3.jpg

Pielea cu față dublă, denumită și piele cu două fețe, este un tip de piele care are două fețe cu finisaje unice. Printre exemple se numără pieile de oaie, unde o față este piele finisată și cealaltă este lână. Un alt exemplu este pielea care ar putea avea suprafețe reliefate diferite, una pe fiecare parte. De asemenea, ar putea avea legătură cu culoarea, fiecare parte fiind o culoare unică sau o variație de culori. Aceste piei pot fi folosite pentru captuseli.

Piele ștanțată

PSX_20210517_122434-01.jpeg

Pielea ștanțată este un tip de piele creată prin producerea de modele în relief pe pielea finită. Acest lucru se poate face prin ștanțare, presare, laminare, modelare sau formare a pielii. Elementele în relief pot fi desene, litere sau orice altă îmbunătățire vizuală a suprafeței pielii. De asemenea, pot imita si texturi de piei de crocodil, sarpe sau alte animale.

Piele brodată

Pielea brodată este un tip de piele pe care au fost aplicate broderii. Broderia este un meșteșug care constă în înfrumusețarea materialelor cu ac și ață. Modelul firului este de obicei plasat în așa fel încât să rezulte un model sau un motiv decorativ care acum face parte din materialul brodat. Acest lucru se face în principal din motive vizuale sau estetice.

Piele artificială

PSX_20210506_124018.jpg

Pielea artificială este un tip de piele sintetică realizată, în general, din poliuretan sau vinil. Pielea artificială este menită să arate ca și pielea naturală, dar costă mult mai puțin. Este folosită adesea în industria mobilei și are avantajele de a fi ieftină, în comparație cu pielea naturală. Cu toate acestea, nu reflectă calitățile pielii reale, cum ar fi uzura mai bună în timp, elasticitatea naturală, respirabilitatea și rezistența la tăieturi și alte abraziuni, precum și aspectul/ senzația naturală unică.
Pielea artificială poate fi denumită sub mai multe denumiri, printre care:

 • Piele artificială
 • Piele PU
 • Piele de vinil
 • Piele vegană
 • Piele lucrată manual

Pielea lucrată manual este un tip de piele creată prin aplicarea manuală a uneltelor din piele. Acest lucru poate duce la obținerea unei piei cu suprafețe cu urme, ștanțate, gravate sau în relief. Rezultatele pot fi uimitoare, deoarece prelucrarea manuală a pielii este o artă în sine.

Piele metalizată

Pielea metalizată este un tip de piele căreia i s-a adăugat un strat metalic în timpul procesului de finisare. Acest strat creează un aspect metalic, strălucitor și reflectorizant al pielii finite. Aceasta oferă o opțiune de finisare care este cel mai adesea utilizată la îmbrăcăminte, accesorii și genți de mână.

Nappa (Napa)

56295323_2164513743585358_1598055943843610624_n.jpg

Napa este un tip de piele aceasta este mai mult un termen general de marketing pentru o piele moale, netedă, cu granulație completă. Unele napa provin din piele naturală și nu sunt de cea mai bună calitate; termenul în sine nu este un identificator clar al calității sau al materialului. Mai mult, poate fi folosit pentru a indica o piele netedă și moale.

Piele nubuck

20210617_191843-01.jpeg

Nubuck este un tip de piele cu granulație superioară a cărei suprafață a fost șlefuită în așa fel încât să lase suprafața cu un ușor strat de fibre proteice scurte. Acest lucru produce o suprafață moale, catifelată, plăcută la atingere și cu un aspect vizual unic. Pielea nubuc este adesea folosită la jachete, mănuși și accesorii.

Piele cu ulei (piele întoarsă, piele cerată)

Pielea Oil Leather, cunoscută și sub numele de piele pull-up, piele cerată, este un tip de piele care are un volum mai mare decât media de uleiuri și ceruri în finisajul de suprafață. Atunci când piesele de piele sunt flexate și mișcate, suprafața captează lumina în moduri diferite, datorită reflexiilor uleiurilor și cerii. Acest lucru oferă un aspect variat al tonurilor de suprafață, care poate fi foarte atrăgător din punct de vedere vizual.

Piele de lac

Pielea lăcuită este un tip de piele care are un finisaj foarte lucios aplicat printr-un strat de acoperire, în general ulei de in. A fost dezvoltată în 1818 (de către inventatorul Seth Boyden din Newark, New Jersey). Finisajul din piele lăcuită este adesea foarte vizibil, cu un finisaj foarte reflectorizant. O piele lăcuită mai modernă înlocuiește finisajul din ulei de in cu un finisaj din plastic.

Piele perlată

Poseta_rotunda_blue_BrosNor_Dragobete_4.jpeg

Pielea perlată este un tip de piele căreia i s-a adăugat un strat lichid de culoare la suprafață în timpul finisării. Acesta conferă pielii o strălucire și o reflexie moale și subtilă. Deși nu este la fel de reflectorizantă ca și pielea metalizată, pielea perlată este o implementare mai subtilă a aceluiași concept. Este folosită în mod popular la îmbrăcăminte, accesorii și genți de mână.

Piele pigmentată

Pielea pigmentată este un tip de piele care este finisată cu un strat superior de pigment (sau vopsea). Acest pigment ajută atât la obținerea unei suprafețe uniforme pe piele, cât și a unui strat protector. Pielea pigmentată este adesea acoperită cu un sigiliu protector transparent, pentru a ajuta la protejarea stratului de pigment.

Piele imprimată

Pielea imprimată este un tip de piele care are textura suprafeței imprimată. Texturile pieilor imprimate pot fi, de asemenea, diferite. Pielea Saffiano este un exemplu de piele imprimată.

Piele Quilon

Quilon este un tip de piele produsă de compania de încălțăminte Doc Martens. Este un stil unic de piele netedă care este finisată cu un model "haircell"; o imprimare fină, texturată, care conferă suprafeței un aspect elegant. Pielea Quilon a fost dezvoltată în 2007, având la bază pielea Doc Marten din anii 1970.

Piele stretch

Pielea Stretch Leather este un tip de piele care este, de obicei, o piele compozită făcută pentru a se putea întinde atunci când este folosită. Poate folosi o suprafață de piele prelucrată, amestecată cu un strat inferior sintetic care permite materialului să se întindă, dar care păstrează totuși un aspect uniform cu majoritatea calităților obișnuite de performanță. Pieile elastice sunt adesea folosite la confecții și articole de marochinărie care vor fi purtate și se vor flexa în funcție de mișcările umane.

Piele de căprioară

Pielea de caprioara este un tip de piele realizată printr-o abordare similară cu cea a nubucului, în care suprafața este șlefuită în așa fel încât să lase suprafața cu un ușor strat de fibre proteice scurte. Cu toate acestea, în loc de a fi confecționată din piele integrală, pielea de căprioară este confecționată din piele cu fir despicat. 

Piele lavabilă

Pielea lavabilă este un tip de piele care se pretează mai bine la curățare. Deși pielea nu ar trebui să fie curățată aspru de multe ori (și probabil că nu ar trebui dacă este bine îngrijită), există metode speciale de spălare a pielii. Pentru articolele care au o utilizare preconizată care necesită o curățare frecventă, cum ar fi unele haine, se poate folosi o piele lavabilă pentru a ajuta la asigurarea faptului că articolele durează mai mult și rămân într-o formă excelentă.

Intrebări frecvente:

Care este cea mai bună piele?

20210824_131254-01.jpeg

Cea mai bună piele este, în general, Full Grain Leather - TOVAL. Este netedă, densă, flexibilă și se poartă foarte bine în timp. Acestea fiind spuse, cea mai bună piele depinde de tipul de proiect pentru care va fi folosită și de preferințele personale în ceea ce privește caracteristicile pielii.

Cum sa curat articolele din piele?

De regula, articolele din piele se intretin dupa fiecare utilizare si acest fapt le confera o viata foarte indelungata. Nu este recomandat sa curatati singuri articolele din piele naturala, daca nu aveti cunostinte avansate pentru acest lucru. Totusi, un ghid pentru asta puteti gasi in articolul meu de aici.

Cat costa in medie o bucata din piele pentru o geanta?

ezgif-1-5fca34d269.jpg

In functie de modelul de geanta sua poseta pe care il alegeti, o bucata de piele poate avea un cost intre 200 lei si 2500 lei, pentru o poseta sau o geanta de dimensiuni medii. La acest cost, se adauga desigur costul vopselurilor, cel al substantelor de fixare, degresare, lacuire, costul pieilor pentru captuseala, cel al materialelor conexe ( carton, intarituri, capse, ata, alte accesorii), dar si manopera, in functie de modelul ales.

a20b8d3f-a7a4-4b22-b02d-808cbbe6f2ab.jpg

Există atât de multe tipuri de piele disponibile, potrivite pentru o serie de nevoi. Dacă doriți să aflați mai multe despre cum să deveniți marochiner, accesati cursurile noastre de marochinarie traditonala de lux de la Academia BrosNor-Marochinaria Gassner-ilor.