Origini si similitudini cu alte popoare

In perioada februarie - martie, in spatiul  acesta care acum reprezinta Romania, se sarbatorea venirea Primaverii, de la inceputul lui Februarie, pana in Aprilie. Astfel, in Feburarie se sarbatorea trecerea de la Iarna la Primavara, prin obiceiurile specifice Dragobetelui, in Martie se sarbatorea Noul An si la final de Martie, sau in Aprilie, se sarbatorea Echinoctiul de Primavara.

In aceeasi perioada, bazat pe obiceiuri traditionale, venirea Primaverii era sarbatorita de catre Celti, cu o petrecere care marca jumatatea timpului dintre Solstitiul de Iarna si Echinoctiul de Primavara.

Imbolc - HISTORY

Imbolc, a ramas si in vremurile de azi o sarbatoare importanta in Taramurile Irlandei si cele ale Scotiei, marcand importanta Luminii Solare si Granita dintre Anotimpuri, momentul cand anotimpurile se schimba.

42 Pagan-y Things ideas | pagan, brigid, celtic goddess

Sarbatori frumoase, cu traditie, cu simbolism si cu Putere. Din pacate, peste ele, s-a suprapus cu forta si fara drept de apel, religia, in speta crestinismul, modificand fiecare sens in parte al fiecarei sarbatori, modificand datele si simbologia si redefinind tot ceea ce exista de mii si mii de ani, tradus prin sfera unei religii noi si impuse cu nemiluta pe intreg mapamondul.

Astfel, Sarbatori precum Dragobete sau Imbold, Anul Nou Dacic,Samahinele, Sarbatoarea Solstitiilor, Sanzienele, si asa mai departe, au fost considerate de noua religie ca fiind pagane, in afara celor sfinte, proslavind demoni sau duhuri necurate, lucru nici pe departe adevarat, fiecare Sarbatoare si Obicei de acest fel fiind de fapt o ocazie de curatare, purificare si inducere a spiritelor benefice in case si Suflete.

Obiceiuri specifice Sarbatorii Primaverii

La celti, Imbolc lua adesea forma unui Festival, unde Marea Zeita Mama ( Brgid ) era evocata prin arta barzilor ( bardul era un artist ), prin profetiile Marii Preotese si prin diferite jocuri si mestesurguri ale locuitorilor.
Aveau loc Ritualuri de Fertilitate, Purificare si Curatare.
BRIGID – GODDESS TO SAINT, THE CROSS AND THE FEAST OF IMBOLC – DARK EMERALD  TALES

In aceste momente, tinerii isi alegeau viitoarele Mirese si mergeau in padure pentru a le culege primele flori care au rasarit ( Viorele sau Violete de obicei). Sarbatoreau prin dans si un sarut, iar astfel se legau Logodnele.
Brigid este una dintre cele mai puternice Zeite in Panteonul Celtic, Fiica lui An Dagda, Zeul Druid.

Violet | Dream Interpretation Violet | Meaning of Violet in Dream

In acelasi timp, Dacii sarbatoreau similar, povestiile find practic in oglinda: aici, Dragobete, fiul Dochiei, Stapana  absoluta a Iernii, era sarbatorit si invocat pentru ca tinerii sa isi gaseasca adevarata iubire. Flacaii plecau in padure si culeeau primele flori rasarite din zapada, ( violete, viorele, ghiocei ) si le aduceau in sat oferindu-le fetelor cu care doreau sa se casatoreasca.
FEBRUARIE I – LUNA PURIFICĂRILOR ȘI A ÎNTOCMIRII PERECHILOR – DRAGOBETE |  ghemulariadnei
Se organizau targuri de mastesuguri, era onorat Zeul Tata si Mama Natura, se impleteau cununi si se legau Logodne, se puneau la cale nuntile din anul respectiv si se faceau profetii cu privire la rodnicia solului si la vreme ( daca o sa fie seceta sau o sa fie ploi ).

St patrick's Day Luck of the Irish - Cernunnos is the conventional name  given in Celtic studies to depictions of the "horned god" of Celtic  polytheism. Cernunnos was a Celtic god of
Dragobete este asemanator cu Cernunos, Zeul Tata al Druizilor, el are grija de toate Fiintele si in deosebi, se ingrijeste ca fiecare animal din padure sa isi gaseasca perechea si sa sarbatoreasca nunta sa. 
Dragobete mai este cunoscut si ca Logodnicul  Pasarilor, Navalnicul sau Granguru.
Asadar, aceasta este originea frumoase Sarbatori de Dragobete si acestea sunt similitudinile cu alte popoare.

Semmnificatia Dragobetelui si Obiceiuri autohtone

Dragobete inseamna mai mult decat "ziua indragostitilor" in sens comercial, fiind de fapt o sarbatoare solemna, care aminteste de ciclurile naturii, de renastere, de trezire, de devenire. Unul dintre ritualurile practiate de fetele tinere in aceste zile este cel de intinerire, de renastere si consta in strangerea zapezii care a ramas de la Dragobete, numita "surasul zanelor" si pastrarea acesteia in vase speciale. Cu aceasta zapada topita, fetele si femeile isi vor spala chipul si trupul, pentru a le oferi puteri speciale si a le conserva frumusetea si tineretea.
Politics around Yamuna rejuvenation and the noises ahead of Delhi polls |  Business Standard News

De asemenea, un alt ritual, presupune curatenia in fiecare gospodarie si  asezarea de ierburi in colturile camerelor pentru a le feri de daunatori si de duhurile necurate.
Dragobete, 24 februarie: Ce trebuie să facă fetele nemăritate. Doar așa își  vor găsi ursitul - IMPACT

O sarbatoare veche, cu traditie si cu obiceiuri sanatoase si demne de urmat pentru fiecare roman. O sarbatoare a innoirii, a renasterii si a bucuriei. O sarbatoare a Primaverii. Iata, asta inseamna Dragobete si ar trebui sa ne bucure inimile si sa o pastram cu drag si sa o impartasim urmasilor nostri, pentru continuitatea traditiilor stramosesti si a originilor acestui popor.