Te-a cuprins tristetea? Te  gandesti la fiecare cheltuiala din luna care a trecut si la toate cele care vor veni in luna curenta? Ai o stare de depresie si nu ti-o poti explica? Este vorba despre "Lunea Albastra - Blue Monday", care inseamna cea de a treia luni din luna ianuarie. Despre aceasta "luni" iti voi povesti in articolul de azi: de unde a "aparut", de ce si cum poti sa o combati.

Poate ca ai auzit o sumedienie de lucruri despre aceasta "luni albastra", dar oare  stii cum a luat nastere  si ce inseamna? Pe langa faptul ca te uiti in portofel si acolo suiera vantul, ( desigur, ma refer la majortatea celor care au cheltuit in decembrie un buget consistent si, care, nu dispun de resurse generoase tot timpul ca sa nu simta aceasta situatie ), te gandesti la ce castiguri o sa ai in primele doua-trei luni ale anului si le pui in balanta cu veniturile si constati ca situatia nu e prea roz, iar pe langa astea, te uiti pe geam si afara e o vreme fara soare, cu ceata, vant si frig si mai si picura sau ninge... Ce sa zic? E numai bine de incins o hora si de jucat. De oftica, ca de bucurie nu prea ai motive! 
Bun! Deci, in linii mari am conturat cam ce inseamna pentru fiecare aceasta "luni albastra" care se petrece in ianuarie a fiecarui an.



Cum a aparut acest concept si cine l-a enuntat prima oara si mai ales de ce?

Conceptul de "Blue Monday" a luat nastere in anul 2005, cand Cliff Arnall, un psiholog de la Universitatea din Cardiff, la cererea companiei Porter Novelli, a efectuat un studiu de marketing, pentru o campanie a companiei respective. Studiul avea la baza calculul mai multor factori precum: conditiile atmosferice, nivelul datoriilor, perioada care a trecut de la Craciun pana la data respectiva, rata de esuare a deciziilor Noului An pentru anul care tocmai s-a incheiat ( adica  ce ti-ai propus anul trecut de Anul Nou sa realizezi si ce  nu ai reusit sa faci nici pana acum! ), lipsa motivatiei pentru a face real ceva anul acesta si sentimentul de deznadejde. Toate acestea, coroborate in studiul respectiv, au condus la ideea ca, a treia luni din luna Ianuarie, este cea mai deprimanta zi din an. Astfel a aparut "Blue Monday".

Cum poti sa scapi de depresia de "Blue-Monday"?
Cum poti sa combati depresia post-Sarbatori?

Acum, ca stii de unde provine conceptul, hai sa incercam sa deprindem modalitati de a "invinge" toate cele de mai sus si sa incepem anul  cu o atitudine pozitiva si lipsita de stari negative! Blue Monday este o oportunitate pentru a-ti explora sinele si a te bucura de relatia cu ceilalti.

Mai intai de toate, atunci cand alcatuiesti lista cu deciziile pentru 2022, priveste realist ceea ce poti si ceea ce nu poti sa faci si imparte in sarcini micute fiecare decizie pentru acest an, fara pune in lista obiective care iti par greu de atins. O idee de decizii pentru acest an, gasesti chiar aici.

Pe langa noile decizii pentru acest an, straduieste-te sa iti gasesti pasiuni noi, ocupatii pentru timpul liber care sa iti ofere o stare de relaxare si calm, astfel incat, in zilele lipsite de Soare, sau atunci cand te apuca starile negative, sa te poti refugia in activitati creative care sa iti ofere buna dispozitie. Astfel, vei evita cu siguranta zilele "albastre" si anxietatea  care provine in urma lor. Idei pentru astfel de activitati gasesti aici.

Izolarea este o idee foarte proasta si nu ajuta cu nimic! Acum, dupa ce au trecut toate sarbatorile, probabil ca resimti un sentiment de insingurare si tristete, pentru ca si hormonii tai cunosc un declin; cat a fost perioada sarbatorilor, ai consumat alimente bogate in carbohidrati, dulciuri, alcool, ai avut alaturi lume mai multa si ai fost intr-o continua stare euforica. Acum, revii la stilul de viata obisnuit, care nu este unul asemanator celui din perioada sarbatorilor. De aceea, este important sa pastrezi legatura cu persoanele din anturajul tau, cu rudele, cu cei dragi, sa cauti sa socializezi cat mai mult si sa eviti sa te izolezi, indiferent de situatie!

O alta modalitate de a ajuta endorfinele ( hormonii fericirii ) sa se elimine in corp este exercitiul fizic.
Fie ca mergi la sala, fie ca faci exercitii acasa, fie ca pur si simplu dansezi cate 5-8 minute zi de zi, corpul tau iti va multumi, iar tu te vei simti mult mai bine si vei reusi cu siguranta sa eviti depresia post Sarbatori.

Cea mai buna solutie de a combate "blue-monday" pentru persoanele care au un partener, ramane, fara doar si poate, IUBIREA. 
In cea de a treia luni a lunii ianuarie, daca simti ca te cuprinde asa, un sentiment de dezamagire, de deznadejde, de frustrare, de furie, de anxietate,
suna-ti perechea si "programati-va" o "sesiune" pasionala de AMOR! 
FA DRAGOSTE!
Cu pasiune, cu nerv, cu scantei, sau cu tandrete, cu sarutari, cu senzualitate.
Oricum ati alege sa o faceti, este cu siguranta remediul cel mai eficient in fata oricaror stari negative si lipsite de speranta din viata!


Iubiti-va si lumea va fi mai buna!