În acest articol, vom vorbi despre tipuri de jurnal, care sunt avantajele tinerii unui jurnal, cum să începeți să țineți un jurnal, de ce trebuie să faci acest
lucru
, si, cu ce te ajuta.
jurnal.jpg

Pentru a intelege de ce este necesar sa tinem un jurnal, mai inainte de toate, este important sa intelegem ce este "jurnalizarea" si cum anume ne ajuta acest concept. În mod surprinzător, îmbunătățirea stării de bine prin jurnalizare nu este doar psihosomatică. Potrivit cercetarilor efectuate de catre James W. Pennebaker, Ph.D., Regents Centennial Professor, psiholog și principal expert în scrierea expresivă, la University of Texas, Austin, jurnalizarea ajută la întărirea celulelor imune, limfocitele T. Datorită acestui fapt, starea de spirit se îmbunătățește, iar activitatea socială crește. De asemenea, jurnalizarea are un efect benefic asupra calității relațiilor interumane. Majoritatea cercetărilor privind scrierea expresivă se realizează cu măsurători ale indicatorilor de sănătate fizică care permit urmărirea modificărilor. Ca urmare a numeroaselor experimente științifice, a devenit cunoscut faptul că, prin păstrarea unui jurnal, sistemul imunitar începe să funcționeze mai bine, tensiunea arterială se normalizează, se îmbunătățește și stresul scade. După câteva luni de scriere intr-un jurnal, oamenii se simt mult mai bine, se insanatosesc si imunitatea lor creste. Alte studii au dezvaluit că această activitate ajuta la vindecarea mai rapidă a rănilor și confera mobilitate mai mare în rândul persoanelor care sufera de artrită sau de afectiuni respiratorii.
sickness.jpeg

Asadar, ce este jurnalizarea? Este îmbinarea responsabilității personale faptice cu explorarea propriei persoane, uneori irațională, dar întotdeauna importantă.
CÂND NOTATI IN JURNAL, EMISFERA STÂNGĂ ȘI RAȚIONALĂ A CREIERULUI FUNCȚIONEAZĂ. ÎN TIMP CE ESTE OCUPAT, EMISFERA DREAPTĂ POATE FACE CEEA CE FACE CEL MAI BINE: SĂ CREEZE, SĂ PREZICĂ ȘI SĂ SIMTĂ. PĂSTRAREA UNUI JURNAL ELIMINĂ TOATE BLOCAJELE PSIHOLOGICE ȘI NE PERMITE SĂ FOLOSIM TOATE CAPACITĂȚILE CREIERULUI NOSTRU PENTRU A NE ÎNȚELEGE MAI BINE PE NOI ÎNȘINE ȘI LUMEA DIN JURUL NOSTRU.
Jurnalul este privit negativ de mulți oameni, considerându-l o distracție inutilă. Majoritatea oamenilor sunt de părere că doar adolescentele țin jurnalele. Se crede că bărbații și femeile nu trebuie să țină un jurnal. În general, mulți oameni preferă să nu țină un jurnal, deoarece cred că își vor pierde timpul. Cu toate acestea, mulți oameni de succes țin jurnale. Păstrarea unui jurnal personal este o chestiune firească. Ai nevoie de un "ascultător tăcut", care este jurnalul. Practic, un jurnal îți permite să rezolvi multe probleme sociale și psihologice din viața ta. Deoarece viața se mișcă atât de repede, este important să notăm cum merge. Sunt atât de multe lucruri mici care ni se întâmplă în fiecare zi, care ne modelează ca persoană. Urmărirea acestor experiențe, ne poate arăta cum am luat decizii importante în viață in functie de situatie.

shutterstock_737734477.jpg


TIPURI DE JURNALE PERSONALE
 

JURNAL PENTRU PROCESAREA SENTIMENTELOR
O practică distractivă in jurnalizare este procesarea emoțiilor pentru a te ajuta să mergi mai departe. De exemplu, dacă există cineva apropiat care te-a jignit sau chiar s-a întâmplat ca cineva să moară și tu nu ai avut șansa să spui ce vrei, poti sa scrii într-un jurnal o "scrisoare" adresată acestor persoane, în loc să păstrezi sentimentele în interiorul tău. Astfel iti procesezi emoțiile. Dupa ce ai notat toate acestea, poti sa arzi sau pur si simplu sa distrugi scrisoarea. Insasi faptul ca ai transferat gandul care te macina pe hartie, inseamna eliberarea de sub greutatea acelor emotii!

Fire_51316-1.jpg

JURNALUL SUCCESELOR
Un alt lucru minunat de notat în jurnalul tău este intreaga ta evolutie! În caz de contracarări, este frumos să te intorci în timp la ce ai notat și să observi că nu ai esuat de fapt si ca ai ceva de oferit umanității. Putem fi foarte duri cu noi înșine, mai ales dacă gresim sau intampinam esecuri in diferite situatii din viata. Atunci simțim că suntem neînțelesi de catre ceilalti, sau ca nu ne ridicăm la înălțimea propriilor așteptări. A avea o evidență detaliată a succeselor, ne ajută sa masuram corect progresul personal si sa inaintam!

etui_agenda_bej_roz_pudra.jpg

JURNAL PENTRU INTELEGEREA GRESELILOR
Păstrarea unui jurnal al eșecului este la fel de importantă ca păstrarea unui jurnal al succesului. În primul rând, putem învăța din eșecuri. Este o nebunie să faci același lucru și să speri la un rezultat diferit. Notarea eșecurilor și învățarea din ele este extrem de importantă. Acest lucru te va împiedica să  comiti aceleași greșeli! În al doilea rând, este important să înțelegem că nu putem fi cu toții uimitori în fiecare secundă. Înțelegerea a ceea ce poți și a ceea ce nu poti, te menține echilibrat și realist. De asemenea, iti oferă permisiunea de a greși uneori fără a fi dur cu tine.

JURNALUL ACTIVITATILOR CURENTE
Pastrarea unei agende in care sa iti notezi toate lucrurile pe care le ai de facut, dar, mai important decat orice, sa notezi in fiecare zi cateva sarcini, pe care stii sigur ca le poti efectua, este esentiala pentru a-ti organiza timpul. Astfel, planurile tale initiale, "rupte" in pasi cat mai mici, pot fi atinse cu mult mai multa usurinta, decat daca le pastrezi doar in minte si le lasi sa te macine, generandu-ti stari de frustrare, nervozitate si vinovatie in clipa cand nu ai reusit sa le realizezi in timpul propus.

istockphoto-856400416-612x612.jpg

AVANTAJELE JURNALULUI
 

Gestionarea starilor de anxietate
Păstrarea unui jurnal ajută in gestionarea starilor de anxietate, zi de zi, prin identificarea principalelor procese declanșatoare ale gândurilor anxioase. Notand in jurnal evenimentele care te determina sa ai un raspuns de tip anxios, devii constient de gandurile tale, te concentrezi pe sursa initiala a acestor ganduri si le poti schimba, astfel incat sa iti educi mintea ca in momentele de anxietate sa reuseasca sa gestioneze eficient procesele declansatoare ale starilor respective.
shutterstock_737734477.jpg
 

Facilitarea deciziilor dificile
În fiecare dimineață ne trezim cu un roi de gânduri și idei în cap. Ne gândim la ce trebuie făcut astăzi și la ce am făcut ieri. Pentru a nu înnebuni, trebuie să redirectionezi energia într-o altă direcție și să elimini tot acest flux de gânduri spre exterior. Jurnalizarea ajuta in acest proces, prin crearea unui obicei din a tine o agenda in care sa notezi cateva sarcini pentru fiecare zi. Astfel, mintea se elibereaza si deciziile devin mai usor de luat.
Agenda+Banner+image.jpg

Construirea rezistenței si eliberarea de sub emotiile negative
Uneori experimentezi stari de anxietate sau alte emoții negative fără să știi de ce. Iti poate părea că problema este în in tine, că ceva nu este în regulă cu tine. Dar dacă începi să ții un jurnal, poți detecta cauzele care stau la baza stresului și anxietății și să le împiedici să te afecteze. Abilitatea de a "îndura" este un lucru care determina psihicul uman sa dezvolte instabilitate si acumulare de tensiuni, de aceea, este mai important să te eliberezi de tensiune in fiecare zi și să te deconectezi. Anxietatea, furia, frica, nesiguranța și toate celelalte sentimente pot fi transferate pe hârtie și privite din exterior. Atunci vei înțelege că toate acestea sunt doar iluzii, care nu merită irosirea puterii mentale. Păstrarea unui jurnal ajută în acest sens. Notându-ti gândurile pe hârtie, poți scăpa de emotiile negative și le poți studia amănunțit. Privind ce ai notat in timpul anului, vei începe să te înțelegi mai bine pe tine, să înveți să devii centrat și să te îngrijorezi mai puțin.

image-asset.jpeg
CUM SA INCEPI SA SCRII
 

Cumpără o agenda speciala
Intotdeauna un jurnal personal este legatura Sufletului tau cu tine, de aceea, alegerea unui Jurnal trebuie sa fie o actiune intima, placuta, caietul sau agenda respectiva trebuie sa aiba o insemnatate aparte pentru tine, sa rezoneze cu tine, sa fie parte din tine. Exista diferite modele de agende pentru acest lucru si accesoriii precum o coperta personalizata din blana sau piele naturala, care sa te ajute sa intri intr-un contact magic cu gandurile si sentimentele tale cele mai intime. Un jurnal este, mai intai de toate, o reflectare a stării mentale si emotionale a unei persoane. Alege un jurnal pe care sa il simti ca te reprezinta!

Foloseste stilou, pix sau creion si hartie!
Lumea modernă pune la dspozitie o sumedenie de aplicatii si solutii pentru mentinerea unui jurnal electronic, folosind tastaturile și ecranele tactile. Dar când vine vorba de jurnalizare, este de preferat sa alegi utilizarea unui instrment de scris de mana și a hârtiei.
NOTAREA MANUALĂ A GÂNDURILOR ESTE MAI EFICIENTĂ DECÂT UTILIZAREA TASTATURII. CERCETĂRILE CONFIRMĂ ACEST LUCRU. SE PARE CĂ ÎN TIMPUL SCRIERII, SISTEMUL DE ACTIVARE RETICULARĂ ESTE STIMULAT - ACEA ZONĂ A CREIERULUI CARE FILTREAZĂ ȘI ADUCE ÎN PRIM PLAN INFORMAȚIILE PE CARE NE CONCENTRĂM.
Scrierea de mână are beneficii suplimentare. Acest lucru te împiedică să iti editezi propriile gânduri. Deși mulți oameni de tineri au pierdut deja memoria musculară a scrierii de mână și această activitate poate părea lentă și incomodă pentru tine, va dura putin până când t vei simți confortabil din nou scriind manual. Dacă nu îți place să scrii cu pixul, găsește instrumentul potrivit pentru tine.
diary-writing.jpg

Găsește stilul cel mai potrivit tie!
Cel mai important lucru atunci când începi să jurnalizezi este să găsesti abordarea care funcționează cel mai bine pentru tine. Există multe tehnici diferite, toate promițând să iti schimbe viata. Dacă o abordare nu funcționează pentru tine, nu dispera și nu-ți lăsa jurnalul în urmă. Încearca ceva diferit, daca abandonezi, cu siguranta ca nu vei vedea vreodată rezultate pozitive. Este de preferat sa pornesti la drum fara a te judeca aspru, sa te straduiesti sa scrii putin dar perseverent, sa iti mentii curajul, chiar daca poate la inceput vei scrie doar o data pe saptamana. Scopul jurnalizarii este de a te obisnui sa iti exteriorizezi emotiile tinute captive, nicidecum sa redactezi zi de zi activitatea! Experții sunt de acord că o limită de timp este o soluție mai eficientă pentru jurnalizare, decat o limita a cantitatii scrise.
IA ÎN CONSIDERARE RAȚIONAL CÂT TIMP PE ZI POȚI REZERVA PENTRU ACEASTĂ ACTIVITATE ÎN PROGRAMUL TAU. CHIAR DACĂ LA ÎNCEPUT SUNT DOAR 5 MINUTE!
Perioada limitată de timp îi ajută pe oameni să se concentreze asupra unui obiectiv specific atunci când încep să scrie jurnal.
CEAS_JURNAL_BROSNOR.jpg

Ofera-ti timp si spatiu pentru Jurnal!
Amenajeaza-ti un colt in casa unde sa te poti aseza atunci cand vrei sa fii tu cu tine, fa-ti un ceai sau ia un pahar cu vin si incepe prin a-ti nota lucruri de care esti multumit in viata ta. Fa din acest obicei un ritual personal.

Despre ce să scriu?
Daca iti este greu sa scrii la inceput, gandeste-te sa practici Recunostinta si sa incepi prin a-ti nota lucruri penTru care esti recunoscator. Incepe cu trei astfel de lucruri. Recunoștința este o superputere disponibilă pentru noi toți. Ne ajută să ne simțim mai fericiți, să ne îngrijorăm mai puțin și să avem mai mult succes.

gratitude-journal-coffee.jpg

Scrie despre tot!
Jurnalul este o oglindă a ta, a ceea ce se petrecce cu tine, bune sau rele. Scrie tot ce îți amintești. Dacă s-a întâmplat ceva bun, îți poți reaminti de-a lungul timpului. Negativul este, de asemenea, important. Scrie despre ce ti s-a intamplat rău, te descarci astfel de emoțiile negative acumulate.

Doar o zi!
Vei gasi destul de dificil sa scrii in Jurnal zilnic. Prima data ori nu vei stii ce sa scrii, ori vei avea atat de multe de scris ca nu o sa stii cu ce sa incepi. Daca la inceput iti este greu sa notezi tot ce iti vine in minte, gandeste-te doar la ziua de ieri. Pregateste-ti un instrument de scris si jurnalul si noteaza o propozitie, sau o fraza, fara a-ti face griji de continut. Noteaza orice iti vine in minte. Straduieste-te sa faci la fel si a doua zi. Fa asta cel puțin o dată pe săptămână. Ideal, desigur, ar fi sa scrii zilnic, dar si daca scrii o dată pe săptămână, în fiecare săptămână, este minunat. Doar o zi!

Scrie pe hârtie!
Luarea de notițe pe computer sau telefon este o metodă mai pasivă și detașată emoțional. Desigur, păstrarea unui jurnal în acest fel este mai rapidă. Doar ca, viteza și volumul sunt opusul obiectivului propus, atunci când incepem sa tinem un jurnal. Principalul lucru aici este introspecția și claritatea gândurilor. Păstrarea unui jurnal electronic este ca zborul cu avionul: ajungi mai repede la destinație, dar în acest proces pierzi maretia peisajului inconjurator!

jurnal_bronor_hartie.jpg

Ține-ți jurnalul departe de ochii curioși!
Gaseste un loc sigur pentru jurnal. Pentru ca această activitate să fie cu adevărat eficientă, trebuie să te simti cât mai liber posibil și să scrii lucruri pe care nu le poti spune nici măcar medicului terapeut! Un jurnal personal este o scrisoare către tine. Este doar pentru tine!
Frază pentru autoafirmare
Frazele care folosesc afirmatii referitoare la Sine, ajuta la întărirea stabilității psihologice. Alege-ți cuvintele cu atenție pentru a scăpa de ceva din viața ta sau, dimpotrivă, pentru a crea ceva nou.

Fara timidate in Jurnalul Propriu!
Scrii pentru tine! Cheia pentru a ține un jurnal este sinceritatea. Exprima-ti emotiile fara teama! Acesta este jurnalul tău și poți scrie în el orice vrei. Scrie când ai ceva de spus. Scriind câte două rânduri în fiecare zi, risti să
faci din jurnal o corvoadă. Dacă ai chef să faci pauze lungi, asta e, daca ai chef sa scrii, scrie! Dar fa asta atunci cand simti, cu tarie si sinceritate, fara timiditate!
Nu edita!
Unul dintre obiectivele jurnalului este explorarea zonelor conștiinței în care poate nu vrei să te aventurezi. Scrierile din jurnal nu sunt articole. Doar tu le vezi, nimeni altcineva! Când editezi, incepi sa te gandesti la forma si nu la continut. Esența jurnalului este să scrii fără să te gândești. Un jurnal te poate ajuta să explorezi căi pe care nu le poti descoperi în mod conștient. Poti sa găsesti subiecte extrem de interesante dacă nu te mai gândesti o vreme la forma!
write-yourself-768x511.jpg

MOTIVELE PENTRU CARE SA TII UN JURNAL
 

Jurnal și voință
Un jurnal te ajută să atingi obiective care necesită o mare rezistență și putere de voință. De exemplu, știi că trebuie să te antrenezi din greu, dar nu ai voința să o faci. Îți dai seama că ești slab, dar pentru a te antrena regulat pur și simplu nu ai suficient "praf de pușcă" și stimulent. Te antrenezi cam trei zile la rând, apoi renunți. Apoi începi să notezi într-un jurnal ce crezi despre antrenament. Și după fiecare antrenament, scrii în jurnal despre cum a decurs antrenamentul și cum te-ai simțit. Drept urmare, vei avea un anumit stimulent, un anumit sentiment al datoriei față de jurnal (și, prin urmare, față de tine insuti). De asemenea, poti sa scrii planuri pentru viitor într-un jurnal, obicei care iti va oferi putere și perseverență. Recitirea scrierilor anterioare va ajuta foarte mult.

Jurnal și conștientizare de sine
Scrie toate gândurile, acțiunile și sentimentele într-un jurnal. De asemenea, citeste notele anterioare în fiecare zi. Astefel te poți privi din exterior. Mai mult, cu cât este mai mare decalajul de timp dintre scrierea anterioara si data la
care este citită, cu atât vei fi mai surprins. Cei care țin un jurnal toată viața sunt foarte surprinși când își citesc vechile însemnări de acum mulți ani. Problemele pe care le-ai avut în copilărie, de cele mai multe ori, nu îți vor mai părea atat de apasatoare. Citind propriile notițe, vei putea să iti evaluezi în mod logic viața. Ești persoana care vrei să fii? Faci ceea ce vrei sa faci, sau urmezi exemplul altora? Vei găsi răspunsuri la aceste întrebări și la alte întrebări în jurnalul tau!
jurnal_intro_brosnor.png

Jurnal și experiență
Un jurnal te poate ajuta să iti amintesti experiențele din trecut citind vechile insemnari. Poți uita mult, dar un jurnal nu va uita! Un jurnal se poate dovedi a fi o putere tangibilă și aduce cunoștințe importante atunci când este utilizat corect. La urma urmei, ceea ce ti s-a întâmplat în trecut te poate ajuta în prezent. Insemnarile unui tanar, pot fi utile la bătrânețe!

Jurnal și agresivitate
Ar trebui să scrii în jurnal toate lucrurile bune care ti s-au întâmplat. Cu toate acestea, trebuie să scrii cu deosebită atenție despre tot ceea ce ti s-a întâmplat rău. Descrierea emoțiilor negative într-un jurnal iti permite să te linistesti și să arunci o privire asupra furiei. Dacă îți recitesti insemnarea despre starea de furie a doua zi, s-ar putea să fii surprins că ai fost furios în legătură cu lucruri extrem de nesemnificative! Este mai bine să-ți reversi toată furia pe un jurnal decât pe cineva apropiat!
furie.jpg

Jurnal și scopul vieții
Notează-ți obiectivele într-un jurnal. Scrie ceea ce consideri a fi SCOPUL VIETII tale! Asigura-te că descrii în detaliu tot ceea ce vezi ca fiind telul tau suprem. Ulterior, aceste insemnari te vor ajuta să te orientezi. Iti vor servi drept ghid. În plus, după ce ai citit vechile insemnari, vei vedea că scopul vieții se schimbă. Ceea ce te străduiai sa obtii în copilărie este foarte diferit în comparație cu ceea ce te străduiești sa obtii acum. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. La această vârstă, toată lumea crede că știe adevăratul sens al vieții, deși aceste cunoștințe se schimbă dramatic în fiecare an. La 20 de ani ai visat să devii bogat, considerând banii drept sensul vieții, iar la 25 îți dorești deja dragoste și fericire, o familie, o casa, considerând că acesta este sensul vieții.

Jurnal și idei strălucitoare
Cât de des ai idei foarte inteligente și bune? De regulă, nu luam in considerare aceste idei, sau le uităm. Majoritatea oamenilor considera aceste idei ca fiind nesemnificative, iar ele palesc, se sting, mor inainte de a se fi nascut! Notează-ți toate ideile în jurnal, indiferent de ce fel sunt: nebunesti sau geniale. Când scrii despre o idee în jurnal, asiguara-te că descrii toate aspectele pozitive și negative ale acesteia. Revino apoi, peste un timp s reciteste insemnarile si gandeste-te: oare ar merita riscul si sacrificiul de a da viata acestei idei?

istockphoto-502896185-612x612.jpg


CONCLUZII


Jurnalul dezvoltă creativitatea si ajuta la eliberarea starilor negative. 
Viata ta este mai mult decat un potop de experiențe si atat! Pastreaza amintirea tuturor lucrurilor care ti se intampla, pentru a putea sa inveti din ele! Opreste-te si straduieste-te sa pricepi sensul lucrurilor care ti se intampla! Pastreaza un jurnal pentru a putea sa tii evidenta acestor intamplari!

240_F_42556441_mHxb719m8VGaDF8rSNioIdoGxmpbEOur.jpg
Jurnalul este unul dintre acele sfaturi care par prea simple pentru a funcționa efectiv,
dar, de multe ori,
lucrurile simple ne afectează cel mai mult viața!
240_F_282927233_k1YbN6fFDK3Nb807bMsndpRJvugSe2CE.jpg