Ce și când este Black Friday?
Black Friday este un nume folosit pentru două ocazii care nu au legătură între ele. În prezent, este folosit cel mai popular în SUA pentru a se referi la ziua de după Ziua Recunoștinței, care este adesea considerată prima zi a sezonului de cumpărături de sărbători și este cunoscută pentru că prezintă reduceri din partea comercianților cu amănuntul.
Vinerea neagră este întotdeauna vinerea de după Ziua Recunoștinței, care este întotdeauna a patra joi din noiembrie. În 2022, in USA Black Friday este pe 25 noiembrie. Numele Black Friday este folosit și pentru a face referire la 24 septembrie 1869, data unei panici financiare în SUA declanșate de speculantii de aur.

De unde a apărut termenul Black Friday?
În timp ce mulți oameni cred că termenul Black Friday își are rădăcinile în sensul de negru care înseamnă "a arăta un profit; a nu arăta pierderi", nu este de fapt așa. Din punct de vedere istoric, negrul a fost asociat cu zilele de stres economic, spre deosebire de zilele de succes comercial înfloritor. Prima vineri neagră a avut loc în 1869, după ce finanțistul Jay Gould și omul de afaceri din domeniul feroviar James Fisk au încercat să acapareze piața aurului, ceea ce a dus în cele din urmă la panică financiară și la prăbușirea pieței. Puțin peste 60 de ani mai târziu, la 29 octombrie 1929, o altă prăbușire a pieței bursiere, denumită Marțea Neagră, a marcat debutul Marii Crize. Adevărata origine a Black Friday de după Ziua Recunoștinței se află în sensul de negru care înseamnă "marcat de dezastru sau nenorocire". În anii 1950, managerii de fabrici au început să se refere pentru prima dată la vinerea de după Ziua Recunoștinței ca fiind Vinerea Neagră, deoarece foarte mulți dintre muncitorii lor au decis în mod fals să se dea bolnavi, prelungind astfel weekendul de sărbătoare. Aproximativ 10 ani mai târziu, Vinerea Neagră a fost folosită de polițiștii de trafic din Philadelphia pentru a descrie ziua de după Ziua Recunoștinței, deoarece trebuiau să lucreze în ture de 12 ore în trafic îngrozitor. Vizitatorii se înghesuiau în oraș pentru a începe cumpărăturile de sărbători și, uneori, această zi populară de cumpărături coincidea cu meciul anual de fotbal dintre armată și marină. Termenul a prins în rândul cumpărătorilor și comercianților din Philadelphia, iar de acolo a luat amploare la nivel național. Anii 1980 au adus mitologia Black Friday așa cum o cunoaștem astăzi. În timp ce sintagmele "la negru" și "la roșu" sunt folosite în lumea afacerilor pentru a descrie profiturile și pierderile, această explicație pentru una dintre cele mai aglomerate zile de cumpărături din an a apărut abia în anii 1980, la aproximativ 20 de ani după ce sintagma Black Friday a fost folosită în mod obișnuit.

Când este sezonul cumpărăturilor de sărbători?
Black Friday face parte dintr-o serie de sărbători neoficiale care se concentrează pe oportunitățile de cumpărături la ceea ce este considerat începutul sezonului de sărbători. Această perioadă începe cu Vinerea Neagră, cea mai veche și mai consacrată dintre zile. Cyber Monday este o adăugare mai recentă, alături de Small Business Saturday (ziua în care se fac cumpărături de la întreprinderile mici). Campania anuală de donații caritabile cunoscută sub numele de Giving Tuesday are loc în ziua de marți după Ziua Recunoștinței. Giving Tuesday este un eveniment anual dedicat încurajării oamenilor să doneze pentru cauze caritabile sau să facă voluntariat.

In Romania, Black Friday este stabilit oficial de catre marii retaileri si de catre market-place-urile cu cea mai mare acoperire din piata si are loc in 2022 pe 11 NOIEMBRIE. Profita si tu de reducerile fantastice de la BrosNor, pe 11NOIEMBRIE2022, dand click aici.
Happy Shopping cu BrosNor!