Ziua Internaţională a Presei este un eveniment care a luat naştere la 3 mai 1991, în capitala Namibiei, Windhoek. Atunci a avut loc un seminar regional, în care jurnaliştii africani au dezbătut problema instaurării unui climat mediatic independent şi pluralist.

Cu aceeaşi ocazie, s-a hotărât adoptarea declaraţiei pentru promovarea unei prese africane independente şi pluraliste.

În acel document, cenzura era considerată o încălcare a drepturilor omului, iar cu ajutorul manifestului jurnaliştilor s-a cerut tuturor ţărilor să ofere garanţii constituţionale pentru libertatea presei.

La data de 15 octombrie 1991, în cadrul conferinţei generale a UNESCO, a fost adoptată rezoluţia care recunoştea că "o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a oricărei societăţi democratice".

UNESCO organizează anual o conferinţă internaţională cu ocazia zilei internaţionale a presei.

Mai târziu, pe data de 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a instituit ziua de 3 mai ca Zi mondială a libertăţii presei.

Cu ocazia celebrării libertăţii presei, UNESCO decernează anual premiul modial Guillermo Cano, în valoare de 25 000 de dolari, unei persoane, organizaţii sau instituţii care îşi face remarcată contribuţia pe plan mondial, la apărarea libertăţii presei.

Premiul poartă numele jurnalistului columbian Guillermo Cano, celebru pentru curajul de a demasca activităţile traficanţilor de droguri din ţara sa şi a plătit cu viaţa acest curaj, fiind asasinat în anul 1987.

În cadrul decernării premiilor sunt omagiaţi ziariştii morţi la datorie, precum şi cei care sunt închişi datorită activităţilor jurnalistice, juriul fiind alcătuit din jurnalişti profesionişti şi directori de publicaţii din toată lumea.

În România, Ziua Internaţională a Presei este marcată începâd din anul 2000, cu sprijinul programului Freedom of Expression - FreeEx România, Agenţia de Monitorizare a Presei - AMP, în colaborare cu Asociaţia pentru Protejarea şi Promovarea Libertăţii de Exprimare (APPLE) şi Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).