Ziua Pacalelilor a fost consemnata ca fiind sarbatorita pentru prima data in lume, in jurul secolului al XVI-lea si a pornit de la o poveste din popor, conform careia, un pustnic egiptean pe numele sau Sisoie, obisnuia sa ii faca o farsa fratelui sau Antonie. Potrivit insemnarilor ramase din acele vremuri, Sisoie sustinea fata de Antonie ca l-a zarit pe Diavol spurcand vasul cu mancare din care Antonie urma sa se hraneasca. De asemenea, acesta mai obisnuia sa il pacaleasca, laudandu-se ca a reusit sa invie diverse persoane decedate de ciuma.
Din aceeasi perioada mai exista si o poveste conform careia, un calugar mai glumet, obisnuia in Ajunul Sarbatorilor Agrare, sa le arate oaenilor cum se mergepe apa, asa cum facuse si Isus: scufunda busteni in apa, apoi pasea pe ei ca si cand ar pluti. Oamenii au considerat acest fapt drept o pacaleala si nu o explicatie logica a fenomenului in sine se pare.
istockphoto-1202294207-170667a.jpg

O alta consemnare a Zilei Pacalelilor se pare ca ar fi fost facuta datorita confuziei  generale, generata in momentul cand s-a facut trecerea de la Calendarul Iulian la cel Gregorian.

O alta varianta a debutului acestei sarbatori ar fi si povestea conform careia, la Curtea Regala a fost primita o trupa de Bufoni, care ar fi spus ca pana si ei ar fi capabili sa conduca mai bine Regalut decat Regele in sine. Se spune ca Regele a fost de acord ca, pentru o zi, sa ii lase pe Bufoni sa conduca Regatul, iar, acestia cand s-au vazut pe tron,primul lucru pe care l-au facut a fost sa constituie o zi din an, dedicata acestui gest.
Ziua de 1 aprilie este recunoscuta ca fiind Ziua Pacalelilor in majoritatea tarilor lumii, fiind marcara cu precadere in Europa, apoi pe integ mapamondul.
Exista tot soiul de obiceiuri in lume in jurul acestei date, irlandezii sarbatoresc Ziua fantului Patrick, japonezii sarbatoresc la 1 aprilie “Ziua papusilor”, sau “Ziua bucuriei celor mici”, carora le ofera in dar papusi, scotienii sarbatoresc venirea primaverii si, francezii sarbatoresc trecerea Soarelui din semnul Pestilor in semnul Berbecului.

Iniferent care ar fi originea in sine a acestei zile, sarbatorirea si mentinerea ei in calendar in mod unaanim universal, a fost mentinuta, deoarece aduce un plus de optimism si voie buna, in zilele atat de schimbatoare dintre anotimpuri, ajutand si mentinand starea de bine si umorul sa se entina in randul cetatenilor.