Depășește criza, conștientizează momentul!

download.jpg

De multe ori atunci când ne propunem să facem lucruri care implică o concentrare sporită și o oarecare responsabilitate socială, ne trezim în momente de panică sau stres pentru că dorim ca totul să fie impecabil și să mulțumim pe fiecare în parte pe cât posibil.

Ce este de făcut în astfel de situații?

Important este în primul rând să conștientizezi în mod OBIECTIV care este SCOPUL proiectului tău, ce anume ai bifat de pe lista cu "de făcut" și să descoperi elementele de care este obligatoriu să te ocupi.

Studiile au demonstrat că prin conștientizarea situației în care te găsești, schimbi modul în care creierul reacționează la stres. De aceea, militarii sunt antrenați să-și folosească mintea, pentru a conștientiza foarte bine prezentul și situația, înainte de a fi trimiși în misiuni dificile. Cum faci asta?

De fiecare dată când simți că te cuprinde panica, când simți că sitațiile te copleșesc, că timpul îți este prea scurt pentru a termina tot ceea ce ți-ai propus, gândește-te la MOTIVUL care te face să ai astfel de emoții.

Motivul de cele mai multe ori este dorința ta de a face totul perfect și, în esență, TEAMA!

Analizează apoi situația în ansamblu și elaborează un PLAN SIMPLU cu lucrurile ESENȚIALE care trebuie facute pentru reușita proiectului. Întocmește o LISTĂ și urmează pașii rând pe rând pentru a depăși teama.

Șansele de reușită cresc atunci când depășești teama irațională.

Ocupă-te de lucrurile esențiale și la final, fă o recapitulare și revino asupra detaliilor.

Ai întotdeauna în minte faptul că DOAR TU ȘTII CARE ESTE PLANUL INIȚIAL și indiferent de conținutul proiectului final, succesul este asigurat de valoarea pe care o dai tu elementelor și nu de conținutul punctual.

Spre exemplu: prezinți în premieră o piesă de teatru. Publicul nu stie textul, nu cunoaște personajele, nu are idee despre scenografie și nici măcar dacă este un muzical sau o dramă. Teama ta este legată de costume și decor să spunem, cu toate că, publicul nu are de unde să știe VIZIUNEA TA ÎN ACEST SENS. Singurii care cunosc aceste detalii sunt cei din echipa ta.

Dar teama ta legată de decor și costume îți acaparează gândirea și nu mai reușești să te concentrezi asupra aspectelor esențiale ale prouectului. Cu toate că mai ai timp până la premieră, intri într-o stare de panică.

Cum poți gestiona această situație? Foarte simplu: începi cu .... O PAUZĂ!

Convoci întreaga echipă/trupă și porți o discuție deschisă cu ei. Stabiliți împreună ELEMENTELE ESENȚIALE pe care trebuie să le aveți în vedere pentru ca premiera să fie un succes, amintești despre detalii dar nu pui accentul pe asta. Dai o zi, două liber, timp în care fiecare se odihnește și își ocupă timpul cu lucruri relaxante.

Apoi, urmezi planul de acțiune conform listei și bifezi punctele esențiale.

Ai CURAJ. Iar dacă tot ai pornit la drum, mergi cu eleganță, în manieră proprie, autentică, conform cu VIZIUNEA TA fără a altera nicicum IDEEA care stă la baza proiectului tău!

Reține: FRICA UCIDE MINTEA! Mergi înainte fără frică și ușile se vor deschide de la sine!

Ține minte încă un aspect: PUBLICUL CUNOAȘTE DOAR CE ÎI PREZINȚI TU ;) -folosește asta ca pe un PUNCT FORTE!-