Laptele de aur - cunoscut și sub numele de lapte cu turmeric - este o băutură indiană care a câștigat popularitate în culturile occidentale. Această băutură de culoare auriu strălucitoare se prepară în mod tradițional prin încălzirea laptelui de vacă sau a laptelui vegetal cu turmeric și alte condimente si mirodenii, cum ar fi scorțișoara, piperul și ghimbirul. Este promovată pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate și este adesea folosită ca remediu alternativ pentru a stimula imunitatea și a îndepărta bolile. Iată 10 beneficii bazate pe știință ale laptelui auriu - și o rețetă pentru a vă face propriul lapte auriu:

1. Ingredientele cheie: antioxidanții.

Turmeric_.jpg
Ingredientul cheie din laptele auriu este turmericul, un condiment portocaliu popular în bucătăria asiatică, care conferă curry-ului culoarea specifică. Curcumina, componenta activă din turmeric, a fost folosită în medicina ayurvedică timp de secole datorită proprietăților sale antioxidante puternice. Antioxidanții sunt compuși care luptă împotriva deteriorării celulelor, protejând organismul de stresul oxidativ. Ei sunt esențiali pentru funcționarea celulelor, iar studiile arată că dietele bogate în antioxidanți pot ajuta la scăderea riscului de infecții și boli. Cele mai multe rețete de lapte auriu includ scorțișoară și ghimbir - ambele având și ele proprietăți antioxidante impresionante  Laptele auriu este bogat în antioxidanți, care ajută la protejarea celulelor de daune, la combaterea bolilor și a infecțiilor și contribuie la sănătatea generală.

2. Poate ajuta la reducerea inflamațiilor și a durerilor articulare.

golden_milk.jpg
Ingredientele din laptele de aur au proprietăți antiinflamatorii puternice. Se crede că inflamația cronică joacă un rol major în evoluția bolilor cronice, cum ar fi cancerul, sindromul metabolic, boala Alzheimer și bolile de inimă. Din acest motiv, dietele bogate în compuși antiinflamatori pot reduce riscul apariției acestor afecțiuni. Cercetările arată că ghimbirul, scorțișoara și curcumina - ingredientul activ din turmeric - au proprietăți antiinflamatorii puternice și sugerează chiar că efectele antiinflamatorii ale curcuminei sunt comparabile cu cele ale unor medicamente farmaceutice, fără niciunul dintre efectele secundare. Aceste efecte antiinflamatorii pot reduce durerile articulare cauzate de osteoartrită și de artrita reumatoidă. De exemplu, un studiu efectuat pe 45 de persoane cu poliartrită reumatoidă a constatat că 500 de miligrame de curcumină pe zi au redus durerile articulare mai mult decât 50 de grame dintr-un medicament obișnuit pentru artrită sau o combinație de curcumină și medicament. În mod similar, într-un studiu de 6 săptămâni efectuat pe 247 de persoane cu osteoartrită, cei cărora li s-a administrat extract de ghimbir au resimțit mai puțină durere și au avut nevoie de mai puține medicamente pentru durere decât cei cărora li s-a administrat un placebo.

3. Poate îmbunătăți memoria și funcția creierului.

turmeric-brain-food.jpg
Studiile arată că curcumina poate crește nivelul factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF). BDNF este un compus care ajută creierul să formeze noi conexiuni și promovează creșterea celulelor cerebrale. Nivelurile scăzute de BDNF pot fi legate de tulburări cerebrale, inclusiv de boala Alzheimer.
Și alte ingrediente pot aduce beneficii. De exemplu, una dintre trăsăturile distinctive ale bolii Alzheimer este acumularea unei proteine specifice în creier, numită "proteina tau". Studiile  sugerează că compușii din scorțișoară pot ajuta la reducerea acestei acumulări. Mai mult, scorțișoara pare să reducă simptomele bolii Parkinson și să îmbunătățească funcția creierului. Ghimbirul poate stimula, funcția cerebrală prin îmbunătățirea timpului de reacție și a memoriei. Mai mult, în studiile pe animale, ghimbirul pare să protejeze împotriva pierderii funcțiilor cerebrale legate de vârstă.

4. Curcumina din turmeric poate îmbunătăți starea de spirit.

curcumin_bdnf.png
Se pare că turmericul - mai exact curcumina, compusul său activ - poate stimula starea de spirit și reduce simptomele depresiei. În cadrul unui studiu de 6 săptămâni, 60 de persoane cu tulburări depresive majore au luat fie curcumină, fie un antidepresiv sau o combinație. Cei cărora li s-a administrat doar curcumină au înregistrat îmbunătățiri similare cu cei cărora li s-au administrat antidepresive, în timp ce, la grupul care a luat o combinație, s-au observat cele mai multe beneficii. Depresia poate fi, de asemenea, legată de niveluri scăzute ale factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF). Deoarece curcumina pare să stimuleze nivelurile de BDNF, aceasta ar putea avea potențialul de a reduce simptomele depresiei.

5. Poate proteja împotriva bolilor de inimă.

curcumin_cardio.jpg
Bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Interesant este că scorțișoara, ghimbirul și turmericul - ingredientele cheie din laptele de aur - au fost toate legate de un risc mai mic de boli de inimă.
De exemplu, o analiză a 10 studii a concluzionat că 120 mg de scorțișoară pe zi poate reduce nivelul colesterolului total, al trigliceridelor și al LDL " rău", crescând în același timp nivelul HDL "bun".
Într-un alt studiu, 41 de participanți cu diabet de tip 2 au primit 2 grame de pulbere de ghimbir pe zi. La finalul studiului de 12 săptămâni, factorii de risc măsurați pentru bolile de inimă au fost cu 23-28% mai mici. Mai mult, curcumina poate îmbunătăți funcția căptușelii vaselor de sânge - cunoscută sub numele de funcție endotelială. Funcția endotelială adecvată este importantă pentru o inimă sănătoasă. Într-un studiu, persoanelor care au suferit o intervenție chirurgicală pe cord li s-au administrat fie 4 grame de curcumină, fie un placebo, cu câteva zile înainte și după operație. Cei cărora li s-a administrat curcumină au avut cu 65% mai puține șanse de a suferi un atac de cord în timpul spitalizării decât persoanele din grupul placebo. Aceste proprietăți antiinflamatorii și antioxidante pot proteja, de asemenea, împotriva bolilor de inimă.

6. Poate scădea nivelul de zahăr din sânge.

diabet_turmeric.jpeg
Ingredientele din laptele de aur, în special ghimbirul și scorțișoara, pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. De exemplu, 1 - 6 grame de scorțișoară pe zi pot reduce nivelul de zahăr din sânge cu până la 29%. Mai mult, scorțișoara poate reduce rezistența la insulină. Celulele rezistente la insulină sunt mai puțin capabile să preia zahărul din sânge, așa că scăderea rezistenței la insulină scade, în general, nivelul de zahăr din sânge. Scorțișoara pare să reducă cantitatea de glucoză absorbită în intestin după o masă, ceea ce poate îmbunătăți și mai mult controlul glicemiei. În mod similar, adăugarea în mod regulat a unor cantități mici de ghimbir în dietă poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge cu până la 12%. O mică doză zilnică de ghimbir poate, de asemenea, să scadă nivelul hemoglobinei A1C cu până la 10% - un marker al controlului glicemiei pe termen lung.

7. Poate reduce riscul de cancer.

turmeric-fight-cancer-fb_sgrlih.jpg
Cancerul este o boală marcată de o creștere necontrolată a celulelor. Pe lângă tratamentele convenționale, remediile alternative anticancer sunt din ce în ce mai căutate. În mod interesant, unele cercetări sugerează că mirodeniile folosite în laptele de aur pot oferi unele beneficii în acest sens. De exemplu, unele studii atribuie proprietăți anticancerigene 6-gingerolului, o substanță care se găsește în cantități mari în ghimbirul crud. În mod similar, studiile de laborator raportează că compușii din scorțișoară pot ajuta la reducerea creșterii celulelor canceroase. Curcumina, ingredientul activ din turmeric, poate, de asemenea, să ucidă celulele canceroase izolate într-o eprubetă și să împiedice creșterea de noi vase de sânge în tumori, limitând capacitatea acestora de a se răspândi.

8. Are proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice.

microbi.jpg
În India, laptele de aur este adesea folosit ca remediu de casă împotriva răcelii. De fapt, băutura galbenă este promovată pentru proprietățile sale de stimulare a imunității. Studiile sugerează că curcumina are proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice care pot ajuta la prevenirea și combaterea infecțiilor. Rezultatele studiilor sunt promițătoare. Mai mult, compușii din ghimbirul proaspăt pot inhiba dezvoltarea unor bacterii. Extractul de ghimbir poate lupta împotriva virusului sincițial respirator uman (HRSV), o cauză comună a infecțiilor respiratorii. În mod similar, studiile de laborator indică faptul că cinnamaldehida, compusul activ din scorțișoară, poate împiedica dezvoltarea bacteriilor. În plus, aceasta poate ajuta la tratarea infecțiilor tractului respirator cauzate de ciuperci. Ingredientele din laptele auriu au, de asemenea, proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice, care vă pot întări sistemul imunitar.

9. Ghimbirul și turmericul pot îmbunătăți digestia.

digestie.jpg
Indigestia cronică, cunoscută și sub numele de dispepsie, se caracterizează prin durere și disconfort în partea superioară a stomacului. Golirea întârziată a stomacului este o cauză potențială a indigestiei. Ghimbirul, unul dintre ingredientele folosite în laptele de aur, poate ajuta la ameliorarea acestei afecțiuni prin accelerarea golirii stomacului la persoanele care suferă de dispepsie. Cercetările arată, de asemenea, că turmericul, un alt ingredient folosit pentru a face laptele de aur, poate ajuta la reducerea simptomelor indigestiei. Turmericul poate îmbunătăți, de asemenea, digestia grăsimilor prin creșterea producției de bilă cu până la 62%. În cele din urmă, studiile arată că turmericul poate ajuta la menținerea unei digestii corecte și la prevenirea crizelor la persoanele cu colită ulcerativă, o tulburare digestivă inflamatorie care duce la apariția ulcerelor în intestin.

10. Calciul și vitamina D contribuie la oase mai puternice

turmeric-milk-strengthen-bones.jpg
Laptele de aur poate contribui la un sistem osos puternic. Atât laptele de vacă, cât și cel vegetal sunt în general bogate în Calciu și vitamina D - doi nutrienți esențiali pentru construirea și menținerea oaselor puternice. Dacă dieta ta este prea săracă în calciu, organismul tău începe să elimine calciul din oase pentru a menține un nivel normal de calciu în sânge. În timp, acest lucru face ca oasele să devină slabe și fragile, crescând riscul de boli ale oaselor, cum ar fi osteopenia și osteoporoza. Vitamina D contribuie la oase mai puternice prin îmbunătățirea capacității intestinului tău de a absorbi calciul din dietă. Nivelurile scăzute de vitamina D din corpul tău pot duce astfel la oase slabe și fragile, chiar dacă dieta este bogată în calciu. Deși laptele de vacă conține în mod natural calciu și este adesea îmbogățit cu vitamina D, nu toate tipurile de lapte vegetal sunt bogate în acești doi nutrienți. Dacă preferi să îți faci laptele de aur folosind un lapte vegetal, alege unul care este îmbogățit atât cu calciu, cât și cu vitamina D, pentru mai multe beneficii de întărire a oaselor.

RETETA LAPTE AURIU:

golden_mik.jpg
Ingrediente:
1 cană ( 250 ml ) de lapte
1 linguriță de turmeric
1 bucată mică de ghimbir proaspăt ras
1 vârf de cuțit de scorțișoară pudră
1 vârf de cuțit de piper negru proaspat măcinat
1 linguriță de miere
Mod de preparare:
Pentru a face laptele auriu, mai intai de toate, puneti laptele la fiert si lasati-l sa dea intr-un clocot, apoi, amestecați toate ingredientele într-un castron, adaugand treptat laptele fiert. Dupa ce ati amestecat bine si totul este omogenizat, puneti la fiert intreaga compozitie pana da intr-un clocot si simititi ca incepe sa isi degaje aroma specifica. Strecurați băutura printr-o strecurătoare fină în cană. Pentru a-si pastra proprietatile benefice asupra organismului, este de preferat sa fie preparat pe loc si nu pregatit cu mai multe zile in avans! De asemenea, pentru activarea curcuminei din turmeric, se recomanda presararea piperului proaspat macinat, chiar inainte de a bea laptele auriu.